Csődbe engedné az IMF Görögországot a BBC szerint

Vágólapra másolva!
A BBC hozzájutott a Nemzetközi Valutaalap egyik munkaanyagához, amely szerint csődbe engedhetik Görögországot, miközben megerősítik az európai mentőalapot és feltőkésítik a görög csőd miatt bajba jutó bankokat. Angela Merkel német kancellár azonban kerülné a csődöt, mert "akkor egy árva lélek se fektetne Európába".
Vágólapra másolva!

Bár hivatalosan nem beszélnek az európai vezetők a görög államcsőd lehetőségéről, a háttérben az adósság rendezéséről születnek forgatókönyvek - írta a BBC brit közmédium egy birtokába került munkaanyag alapján. Ez 50 százalékos adósságelengedést, vagyis gyakorlatilag a fizetésképtelenség elismerését tartalmazza.

Angela Merkel német kancellár vasárnap a német ARD televíziónak azt mondta a görög csődről, hogy "nem veszíthetjük el a befektetők bizalmát" - írta a Deutsche Welle. Hozzátette, szeretnék elkerülné, hogy a befektetők úgy lássák, ha csődbe engedik Görögországot, akkor ezt teszik majd Spanyolországgal, Belgiummal vagy más országokkal is. "Akkor egy árva lélek se fektetne be Európában" - mondta, elutasítva a görög csőd ötletét.

Ezzel szemben a BBC hétfőn azt írta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik munkaanyagában a görög adósság felének elengedése szerepel. Az ambiciózus terv három kulcstényezőre épít, az adósság 50 százalékos leírása mellett az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jelentős kibővítésére és a görög csőd miatt veszélybe kerülő bankok tőkepótlására. A BBC szerint a terv 5-6 héten belül az európai tagállamok kormányai elé kerülhet.

Az EFSF jelenleg 440 milliárd euróval működik, ezt a terv kétezermilliárd euróra növelné, amiveel megnyugtatnák a piacokat az intézmény hatékonyságának emelésével. A terv azt is tartalmazza, hogy kapjon jogot az Európai Központi Bank (EKB) az EFSF finanszírozására. A bajba jutott államok így a stabilitási eszköztől vehetnének fel hitelt, vagyis az intézmény hordozná a kockázatok nagy részét, az EKB-nak így nem kell közvetlen kötvényvásárlással kockázatot vállalnia.

A terv harmadik eleme az európai bankok megsegítése. Több bank tart nagy mennyiségű görög állampapírt a portfóliójában, vagyis egy 50 százalékos adósságelengedés jelentősen rontaná a mérlegüket. A terv ezért azzal számol, hogy a tőkevesztés miatt bajba jutó bankokat meg kell majd erősíteni.

A BBC azt írta, hogy nyilvánosan azt kommunikálják a politikai döntéshozók, hogy "nincs tervük" a görög államcsődre, de valójában dolgoznak a görög csőd forgatókönyvén, amely az adósság egy részének leírásából áll Görögország eurózónán belül tartása mellett.