Szüneteltették az OTP-t, ezúttal a szárnyalása miatt

OTP Bank, bankfiók
Vágólapra másolva!
Az európai adósságválság kezelésére új eszközök jöhetnek létre, vagy a meglévőket bővíthetik - ezek a hírek nyugtatják az európai bankszektort, aminek köszönhetően a tőzsdék is szárnyalásba kezdtek. A pesti tőzsde ennek megfelelően jelentősen emelkedett, a nagyok közül az OTP volt az események nyertese, amelyet tizenegy óra előtt fel kellett függeszteni öt percre, mert elérte a napon belüli 10 százalékos határt.
Vágólapra másolva!

Megugrott kedden a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX, amely fél órával a nyitás után már 3,5 százalékos pluszban járt, és záráskor is 4,49 százalékos pluszban volt.

Az indexet az OTP Bank papírjai húzták, miután szerte Európában javítottak az árfolyamok a bankszektorban. Az OTP fél órával nyitás után már 8,1 százalékos pluszban volt és 14,75 százalékos nyereséggel zárt a hétfői zárásához képest. Tizenegy órakor a BÉT szabályai szerint öt percre fel kellett függeszteni a bank papírjainak kereskedését, mert elérte a napon belüli 10 százalékos elmozdulást. A szabályok szerint egy napon belül 15 százaléknál nagyobb arányban nem változhat egy részvény árfolyama az előző kereskedési nap záróértékéhez képest.

Az OTP felfüggesztésére legutóbb szeptember 22-én került sor, akkor azonban a tízszázalékos zuhanás miatt. Akkor a pesszimista nemzetközi légkörben a végtörlesztési törvényjavaslat hírei is gyengítették a bank papírjait. A végtörlesztés miatt korábban, szeptember 12-én az OTP (és az FHB) részvényeivel egyáltalán nem lehetett kereskedni.

Az emelkedés az európai adósságválság új fejleményeinek köszönhető. A Financial Times szerint az Európai Központi Bank azt közölte, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítésén dolgoznak, vagyis az Unió ütőképesebb lenne az adósságválság fékezésére. A lap internetes kiadásában az is szerepelt, hogy piaci pletykák szerint az európai jegybank hamarosan kamatot csökkenthet.

A CNBC amerikai hírcsatorna hétfőn (európai idő szerint este) úgy értesült, hogy az Európai Unió egy speciális intézményt hozna létre, amely kötvényeket bocsáthatna ki, és vásárolhatna a tagállamok állampapírjaiból, vagyis az EFSF-en túl egy újabb intézmény jönne létre.

Az európai adósság rendezése kulcsfontosságú, mivel rengeteg görög és más veszélyeztetett állam kötvényét vásárolták meg bankok. Az adósságválság kiterjedése így az európai bankszektort is magával ránthatná.

Az európai piacok is szárnyaltak, a vezető indexek 4-5 százalékos pluszban zártak. A magyar idő szerint háromnegyed hétkor a fő amerikai mutatók 2 százalék feletti növekedésben voltak.