Barroso: Eddigi legnagyobb válságát éli az EU

Euro, válság, Euró embléma az Európai Unió Központi Bankjának toronyépülete előtt
Vágólapra másolva!
Példátlan, többrétegű krízissel néz szembe az Európai Unió, de képes rá, hogy önmaga oldja meg a problémáit - mondta szerdán, az Európai Parlamentben tartott beszédében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Bejelentette, hogy az általa vezetett testület javaslatot tesz a pénzügyi tranzakciók megadóztatására.
Vágólapra másolva!

Történetének legnagyobb kihívásával néz szembe jelenleg az Európai Unió, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az EU általános "állapotáról" szerdán elmondott beszédében Barroso azt mondta, nemcsak gazdasági és szociális krízis sújtja az EU-t, hanem bizalmi válság is.

Ez utóbbi leküzdéséhez szerinte elsősorban azt kell bizonyítani, hogy az uniós országok képesek megoldani a gazdasági nehézségeket. A külső szemlélők is meg akarnak bizonyosodni arról, hogy a sérülékenyebb tagállamok eltökéltek a reformok lefolytatásában, a tehetősebbek pedig a további szolidaritásban - jelentette ki az EB elnöke.

Valódi egység, gyorsabb döntéshozatal

Feltehetően Barack Obama amerikai elnökre célozva Barroso azt is mondta, hogy európai büszkeségét bántja, amikor más nemzetközi szereplők "atyáskodó tanácsokat" adnak az Uniónak arról, hogy mit kell tennie a válság leküzdéséhez. Kijelentette, az EU maga is meg tudja oldani a problémáit demokratikus intézményei, a központi szervekben és a tagországok vezetőiben meglévő politikai akarat segítségével.

Meg kell teremteni a valódi gazdasági uniót, a lehető legszorosabb gazdasági és politikai egységet kell létrehozni - hangoztatta Barroso, jelezve, hogy a testület ezzel kapcsolatban újabb javaslatokra készül. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindehhez a döntéshozatal gyorsítására is szükség van, ami szerinte az EU szerződéseinek további módosítását is szükségessé teheti. A bizalom helyreállításához szerinte a gazdasági növekedés stabilizálására, igazi politikai vezetésre, fegyelemre és szolidaritásra van szükség.

Javasolják a Tobin-adó bevezetését

Barroso bejelentette, hogy az Európai Bizottság szerdán elfogadta a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illetékekre vonatkozó javaslatot. "Itt az ideje, hogy a pénzügyi szektor hozzájáruljon az Unió fejlesztéséhez, miután az elmúlt években ez az ágazat több ezer milliárd eurónyi támogatást és garanciát kapott a tagországoktól" - mondta a politikus. (A Tobin-adónak is nevezett adóról bővebben itt olvashat.)

Az új adótól évi 55 milliárd euró pluszbevételt vár az EU. A bizottsági javaslatot a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy a tranzakciós adó bevezethető legyen. Több tagállam azonban egyelőre nem ért egyet ezzel a lépéssel - elsősorban Nagy-Britannia, amely a londoni pénzügyi központ érdekeit félti. Az Independent internetes oldalán megjelent cikk szerint biztosra vehető a konfliktus a brit kormány és az EU vezetői között ebben a kérdésben. Adóügyekben a tagországok egyhangú egyetértése kell minden döntéshez. A bizottsági javaslatok sikere ezért egyáltalán nem vehető biztosra.

A bizottságtól korábban már kiszivárogtak az adónemmel kapcsolatos részletek. A szervezet tervei szerint a valutaforgalomra az illeték nem vonatkozna, de a kötvények és részvények adásvételének túlnyomó többségére igen. Jelezte a bizottság már azt is, hogy az új típusú adóból az uniós központi költségvetés bevételeit is bővíteni szeretné.

Handelsblatt: 2014-től jönne az új adó

A Handelsblatt német gazdasági napilap szerdai számában egy brüsszeli tervezetre hivatkozva azt írta, hogy az EU világszinten, az összes európai társaságot érintő pénzügyi tranzakcióra vetné ki a tervezett adót. Eszerint az Európán kívüli, úgynevezett offshore bankoknak is be kellene gyűjteniük az adót, ha tranzakciót hajtanak végre európai ügyfelekkel. A lap úgy tudja: José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az adónem 2014. évi bevezetését fogja javasolni.

Barroso az EP-ben arról is beszélt, hogy Görögország a jövőben is tagja marad az euróövezetnek, de teljes egészében teljesítenie kell vállalásait. Úgy vélte, az ország konszolidálása hosszú folyamat lesz. "Nem sprintről, hanem maratoni futásról van szó" - mondta.