Kudarcba fulladt a kincstárjegyek kibocsátása

Vágólapra másolva!
Az Államadóság Kezelő Központ csütörtöki aukcióján 2003 óta példátlan eset fordult elő, és nem volt kellő mennyiségű vételi ajánlat a 12 hónapos kincstárjegyekre.
Vágólapra másolva!

Az egy évre szóló kincstárjegyből a meghirdetett mennyiségnél kevesebbet jegyeztek és értékesítettek, a változó kamatozású ötéves államkötvényből a meghirdetett 5 milliárd forint kelt el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

A 12 hónapos diszkontjegyből aluljegyzésre 2003 januárja óta nem volt példa. Az ÁKK a kétheti rendszerességgel tartott 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción 40 milliárd forintnyit kínált az idén eddig stabil 50 milliárd forintos aukciós ajánlat helyett.

A kereslet e kisebb mennyiségtől is elmaradt, csupán 30,1 milliárd forint volt, így az ÁKK 26,4 milliárd forintra mérsékelte az értékesítést. Az előző, szeptember 15-i aukción 136,4 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az akkor kínált 50 milliárd forintnyi 12 hónapos papírra.

A mostani 12 hónapos aukción 6,07 százalékos lett az átlaghozam, 13 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti aukciós hozamnál és 10 bázisponttal magasabb az ugyanerre a kincstárjegy-sorozatra számolt szerdai másodpiaci referenciahozamnál. Az elfogadott hozamok - a gyenge kereslet miatt - szokatlanul széles sávban: 5,96 százalék és 6,18 százalék között szóródtak.

A hozam azt mutatja meg, hogy a befektetők mekkora felárat kérnek azért, hogy kölcsönt nyújtsanak Magyarországnak. Az állampapírok sajátossága pedig, hogy nagy kereslet esetén növekszik az árfolyamuk, ezzel párhuzamosan pedig csökken a hozamuk. Azaz fokozott kereslet esetén a befektetők alacsonyabb hozam mellett is hajlandók hitelt biztosítani.

A 12 hónapos diszkontkincstárjegyjeggyel együtt kínált 5 éves változó kamatozású kötvényből két és félszeres túljegyzés mellett a meghirdetett 5 milliárd forintot adta el az ÁKK. A kötvényre 12,7 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, kevesebb az utolsó, szeptember 1-jei aukció 16,4 milliárd forintjánál. Akkor az ÁKK 7,5 milliárd forintra növelte az értékesítést.

A változó kötvény aukciós átlagára a névérték 96,60 százaléka lett, alacsonyabb az előző aukció 96,68 százalékos átlagáránál.