Vágólapra másolva!
Jelentősen meghaladta a várakozásokat a szolgáltatások egyenlegének többlete a második negyedévben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank  folyó fizetési mérleg adataiból. Az áruk egyenlegének többlete elmaradt a várakozásoktól, a reálgazdasági tranzakciók egyenlege pedig megközelítette azt.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknál kissé alacsonyabb, 738 millió euró többlet keletkezett a folyó fizetési mérlegben a második negyedévben, ami 367 millió euró javulást jelent az egy évvel korábbihoz képest - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, miután a Magyar Nemzeti Bank közölte a folyó fizetési mérleg adatait.

A második negyedévben a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 1070 millió euró volt, a szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,3%-a - közölte az MNB.

Az áruk egyenlegének többlete (1217 millió euró) elmaradt a várakozásoktól, ezzel szemben a szolgáltatások egyenlegének többlete (1141 millió euró) jelentősen meghaladta a várakozásokat, így a reálgazdasági tranzakciók egyenlege összességében a várakozásokhoz közeli többletet mutatott - olvasható a közleményben. A jövedelem egyenleg 1620 millió eurós hiánya szintén a várakozásokhoz közel alakult, azonban a viszonzatlan átutalások kissé elmaradtak a várakozásoktól - véli az elemző.

A pénzügyi mérleg 659 millió euró többletet mutatott, ami a portfolió befektetések növekedésének köszönhető. A közvetlen tőkebefektetések egyenlege a szezonalitásnak megfelelően kiáramlást mutatott, azonban ennek mértéke jóval elmarad az egy évvel ezelőttitől. Mind a bruttó, mind a nettó adósság kismértékben növekedett a nettó finanszírozási képesség többlete ellenére.

A bruttó adósságot leginkább a tavaszi devizakötvény kibocsátások növelték, ez azonban az év végi törlesztések miatt csökkenni fog. A nettó adósság növekedése feltehetően annak köszönhető, hogy a háztartások svájci frank hitelállománya jelentős mértékben átárazódott euróban átszámítva - közölte Suppan Gergely.