Hvg.hu: Nem készít újabb mentőcsomagot a devizahiteleseknek a kormány

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Varga Mihály szerint a Nemzeti Eszközkezelő jelentős segítség, és több olyan lehetőség is van, amelyekkel a devizahiteleseket segíti a kormány, ezért nem valószínű, hogy a végtörlesztésből kimaradó adósok mentőcsomagot kapjanak.
Vágólapra másolva!

Nem valószínű, hogy a kormány újabb mentőcsomagot fog készíteni azoknak a hiteleseknek, akik kimaradnak a kedvezményes végtörlesztés lehetőségéből - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára a Hvg.hu kérdésére a pécsi Közgazdász Vándorgyűlésen.

Orbán Viktor szóvivője két hete azt mondta, Matolcsy György feladatul kapta, hogy - a megosztott tehervállalás elvének figyelembevételével - dolgozzon ki egy javaslatot azok esetére is, akik a rögzítettnél rosszabb árfolyamon vettek fel devizahitelt. Szijjártó Péter szerint az érintettek az összes devizahiteleshez képest viszonylag kevesen vannak, a svájcifrank-hiteleseknek például a 4,5-5 százaléka vette fel 180 forintnál erősebb árfolyamon a kölcsönét.

Varga Mihály szerint ugyanakkor a szerdán bejelentett eszközkezelő jelentős segítség, és emellett több intézkedés van, ami a hiteleseket segíti. Ezek között említette a pozitív adóslistát, a kamattámogatási rendszert és a törlesztési árfolyamgátat. "Azon vagyunk, hogy minden ember tudjon élni valamilyen lehetőséggel, ha a hitel törlesztésével nehézségei támadnak, hogy ne vesszen el a fedél a feje fölül" - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hvg.hu-nak.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is lehetségesnek tartja-e az eva és az ekho kivezetését, Varga Mihály az internetes újságnak azt mondta, hogy korábban, amikor erről beszélt, csak annyit mondott, hogy minden lehetőséget meg kell vizsgálni az adóváltozásoknál is, és a parlament majd eldönti, ha bekerül elé egy ilyen javaslat.

Az államnál lévő Mol-pakett eladására nincs szükség - mondta kérdésre válaszolva. Korábban azt nyilatkozta, ha a piacról nem tudnánk finanszírozni magunkat, akkor sem kellene kétségbeesnünk, mert van olyan eszköz, amivel lehet a finanszírozást segíteni, például ilyen a Mol-pakett. Ám azt nem mondta akkor sem, pontosított Varga, hogy a kormány el akarja adni a Mol-csomagot.