Költekezésre biztatja a gazdag európai országokat az USA

Euro, válság, Euró embléma az Európai Unió Központi Bankjának toronyépülete előtt
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió lankadó gazdasági növekedésének költségvetési forrásokból történő esetleges ösztönzése lesz az egyik témája az unós pénzügyminiszterek eheti találkozójának - írta hétfőn EU-s forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes verziója.
Vágólapra másolva!

Egy ilyen politika látszólag szembemenne a 2009 októberében az államháztartási hiányszámok csökkentésének fontosságáról elfogadott irányelvekkel, de az elképzelés szerint azok az országok áldozhatnának költségvetési forrásokat a gazdaság felpörgetésére, amelyek GDP-arányos hiánya nem haladja meg a háromszázalékos uniós korlátot. Ezen államok közé tartozik Finnország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország.

A globális válság enyhültével beindult növekedés látványos lassulása jelenleg az eurózóna egyik legnagyobb gondja. Egyre nagyobb az esély arra, hogy visszatér a világméretű recesszió, ezért az IMF és az Egyesült Államok növekedésösztönző intézkedéseket sürget az európai vezetőktől.

A másik, egyre fenyegetőbb nehézség ugyanakkor az államadósság nagysága számos tagállamban. Éppen ezért egy, a WSJ által idézett brüsszeli diplomata szerint azok az országok - például Olaszország -, amelyek adósságfinanszírozása adósságuk mérete miatt problémás, aggódnak, hogy a lazításról folytatott vita nyomán a piaci szereplők megkérdőjelezhetik az ő elkötelezettségüket a deficitcsökkentés iránt.

A várhatóan kedden, a miniszterek luxemburgi ülésén napirendre kerülő téma előtt, még hétfőn, Görögország helyzete lesz fókuszban a lap szerint. Az eurózóna vezetői alapvetően elégedettek a görög kormány által bevezetni tervezett intézkedésekkel (ingatlanadó, elbocsátások a közszférában), de további javaslataik is vannak.