Megkötné a forinthitelek kamatát a Fidesz

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese
Vágólapra másolva!
Rogán Antal szerint fel kell gyorsítani a referenciakamatozásról szóló törvény megalkotását.  Ha a jegybanki kamat módosul, akkor változhatna csak a forinthitel-kamat, lefele és felfele egyaránt.
Vágólapra másolva!

Ha szükséges, akár fel is gyorsítják a forinthitelek referenciakamatáról szóló új törvényjavaslatot a kormánypártok - jelentette ki Rogán Antal az országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes vezetője kedd délután tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy erről tárgyalnak a bankokkal, és még októberben a parlament elé kerülhet a szabályozás.

A referencia kamat bevezetése azt jelentené, hogy a hitelek után fizetett kamatok csak a jegybanki alapkamat módosulásakor változhatnának, de a kamatok mértékét a törvény nem írhatja elő.

A referenciakamatok bevezetését először Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel szeptember közepén parlamenti beszédében, amikor ismertette az "országvédelmi akciótervet". A kormányfő azonban akkor a devizahitelek esetében vetette fel a referenciakamatozás bevezetését, nem a forinthiteleknél.

Rogán Antal azután beszélt a referenciakamatok bevezetéséről, hogy hétfő este bejelentette "az összehangoltság, a kartellezés gyanúját veti fel, hogy az elmúlt napokban, vagyis a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után több bank megemelte forinthiteleinek kamatait".

A képviselő szerint nem volt jegybanki kamatemelés, forrásköltségek nem változtak érdemében, illetve forráshiánnyal illetve a források szerkezetének változásával sem magyarázható a bankok összehangolt kamatemelése.

A képviselő ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordult, hogy vizsgálják ki a számára "összehangoltnak tűnő" kamatemeléseket. A képviselő jelezte, tudatában van, hogy a GVH csak több hónapos átfutással tudja a vizsgálatot elvégezni, de a PSZÁF-tól azt várja, hogy rövid időn belül megkapja a vizsgálat eredményét.

A képvsielő szeretné a felügyelet megállapításait "a referencia alapú hitelezés szabályainak kialakításánál és ennek a parlamenti vitája során figyelembe lehetne venni". Rogán Antal azt is hozzátette, hogy szerinte szükség van a referenciaárazás bevezetésére, mert meglátása szerint a bankok önös érdekből változtatnak a kamatokon.

A képviselő szerint "elmúltak azok az idők, amikor egyoldalúan változtathatnak a kondíciókon a bankok".