Sikeres gyógyszerteszt után kilőtt a Richter árfolyama

Vágólapra másolva!
Szerdán kedvező volt a hangulat a magyar és a legtöbb európai tőzsdén. Elemzők szerint az emelkedés az európai bankok feltőkésítéséről szóló hírekkel hozható összefüggésbe. A magyar piacon a Richter szerepel a legjobban, miután kiderült, hogy a cég depresszió elleni hatóanyagának vizsgálati eredményei kedvezőek.
Vágólapra másolva!

Szerdán jól szerepelt a budapesti tőzsde indexe: a BUX nem sokkal délután negyed négy előtt 16 205 pontnál járt, ami több mint 4 százalékos pluszt jelent a keddi záráshoz képest.

A vezető papírok közül az OTP 2,2 százalékkal 3070, a Mol 3,6 százalékkal 15 540, a kora délelőtt még minimálisan gyengülő Magyar Telekom pedig 2,6 százalékkal 512 forintra erősödött.

Sokkal jobban szerepel a Richter, a gyógyszerrészvény fél egykor 34 150 forintba került, ami 10,5 százalékos plusznak felelt meg, nem sokkal később a részvény kereskedését fel kellett függeszteni, mert az árfolyam 10 százalékot meghaladó pluszba került, pár perc múlva azonban újból lehetett kereskedni a papírral. A Richter szárnyalása az után indult meg, hogy a vállalat közölte, az amerikai partnerével, a Forest Laboraties nevű céggel közösen fejlesztett, depresszió elleni hatóanyagának legutóbbi klinikai vizsgálatai kedvező eredményekkel zárultak.

A bankmentésről szóló híreknek örülnek a befektetők

A budapesti tőzsdéhez hasonlóan a legfontosabb európai részvénypiacokon is a vevők diktálják a tempót: a londoni mutató délután egy óra előtt 2, a frankfurti index 3 százalékos, míg a párizsi 2,7 százalékos erősödésnél tartott. A távol-keleti tőzsdék közül egyedül az ausztrál S&P/ASX index tudott emelkedni szerdán, a tokiói Nikkei, a dél-koreai Kospi veszített értékéből, pedig az amerikai indexek a keddi kereskedésben bekövetkezett pozitív fordulatnak köszönhetően többlettel zártak. A kínai tőzsdék (Hongkong és Sanghaj) is veszteséggel zártak, igaz itt árnyalja a képet, hogy a kínai befektetők ünnepnap miatt nem voltak a piacon, csak külföldiek kereskedtek.

A Raiffeisen részvénypiaci kommentárja szerint a New York-i tőzsdeindexek részben azért váltottak emelkedésbe kedden, mert hírek láttak napvilágot arról, hogy az uniós döntéshozók hajlandók lennének egységesebben fellépni a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében. "A piac reakciója elég sokatmondó, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Moody's hitelminősítő cég a várakozásoknál jelentősebb mértékben leminősítette Olaszországot kedden késő este, de most ez sem állta útját a jó hangulatnak" - derül ki az elemzésből, amely szerint a következő napokban lehet ismét egy kisebb erősödés a részvénypiacokon. Az Equilor brókercég elemzése szerint amennyiben sikerülne megegyezniük az EU vezetőinek a lépésről, az további lendületet adhatna rövid távon a piacoknak, elsősorban a bankszektornak, bár ezen összegek forrása az amúgy is eladósodott európai államokat figyelembe véve erősen bizonytalan.

A Financial Times mértékadó üzleti lap információi szerint az európai pénzügyminiszterek kedd este a bankok feltőkésítésének módjairól tárgyaltak, miután abban egyetértettek, hogy meg kell erősíteni a görög válság miatt veszélybe került bankokat. A lap internetes kiadásában azt írta, a miniszterek belátták, nem tettek eleget azért, hogy a piac elhiggye, hogy a bankok képesek lesznek átvészelni az adósságválságot. A feltőkésítés részleteiről azonban még nem döntöttek. Olli Rehn, az Unió gazdasági és pénzügyi biztosa szerint "meg kell erősíteni az európai bankok tőkeellátottságát, hogy nagyobb biztonságban legyenek és kisebb kockázatot jelentsenek". Hozzátette, hogy ennek közösen, az európai intézményeken keresztül kell zajlania.