Vágólapra másolva!
Kiterjesztené a chipsadó hatályát a kormány a Hvg.hu értesülése szerint. Egy tervezet alapján népegészségügyi termékdíjat kellene fizetni a kávé, az ízesített sörök az alkoholos üdítők után is. Emellett jövőre megemelnék a már korábban kivetett adó mértékét is.
Vágólapra másolva!

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a chipsadó néven emlegetett népegészségügyi termékdíjat - írja a Hvg.hu egy, a birtokába került tervezetre hivatkozva. Emellett átlagosan 50 forinttal emelnék meg az eddigi termékkörökre kivetett adó mértékét. A Hvg.hu információi szerint a kormány a jövő héten tárgyalja a tervezetet.

Az ízesített sörök után - a tervezet szerint - literenként 35 forint, az alkoholos üdítők és röviditalt tartalmazó italok után pedig literenként 100 forint adót kellene fizetni. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert ezek egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

A kávé adója a tervezet alapján kilogrammonként 250 forintot lenne. Ez azt jelenti, hogy egy, ma 450 forintba kerülő negyedkilós kávé ára 500 forintra emelkedne. Az indoklása szerint a kávét azért kell bevonni az adó hatálya alá, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent.

A tervezet emellett megemelné a már nyáron elfogadott és szeptembertől kivetett chipsadó mértékét is: a sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítők adója kilónként 50 forinttal nőne. Az üdítőitalokra kivetett adó mértékének emelése még a Hvg.hu szerint még vita tárgya lehet, mivel a birtokukba került előterjesztésben kipontozták ezt a részt.

A kormány a módosítással pontosabban meghatározná az energiaitalok körét, belekerülne a jogszabályba, hogy a taurin tartalmú italok után is fizetni kell. "Ez a megfogalmazás megakadályozza, hogy a koffeint más - hasonló élettani hatást okozó - összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje." Az egyik gyártó ugyanis úgy védte ki a chipsadót, hogy kivonta a koffeint az üdítőből, és más összetevőkkel helyettesítette.