Újraindul a panelprogarm, több mint 7000 lakás felújítására juthat pénz

panelprogram, lakásfelújítás, energetikai felújítás, nyílászárócsere
Vágólapra másolva!
Újraindítja a panelprogramot a  kormány, részben azok kaphatnak támogatást, akik már pályáztak korábban. Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár szerint "nem mondhatunk le" a magyarországi szénvagyon felhasználásáról.
Vágólapra másolva!

Újra beindítja a panelprogramot a kormány, 1,6 milliárd forintot csoportosítottak át a korábban túlpályáztatott program igényeire - jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára. Elmondása szerint ez az összeg 3200 lakás felújítására elég, és sorrendben azok kapják, akik már korábban pályáztak. A korábbi pályázók még novemberig pénzükhöz juthatnak. Bencsik János arról is beszélt, hogy a széndioxid-kvóták értékesítéséből rendelkezésre álló forrásból még idén, "ennél valamivel nagyobb" összeget fordítanak a programra, amellyel további 4000-4500 lakás felújítását lehet elkezdeni.

A panelprogram mellett a "Mi otthonunk" lakásfelújítási programot is igyekszik folytatni a kormány. Bencsik János szerint az 1,6 milliárd forintos keretösszegre 3 milliárd forintnyi igény érkezett, ezek közül szeretnének minden formailag és tartalmilag megfelelő pályázatot kifizetni. A szükséges többletforrásokat további kvótaértékesítésből igyekszik fedezni a kormányzat. További 530 millióforintból kéményfelújításokat támogat a kormány.

Százan írták az energiastratégiát

Az államtitkár a Nemzeti Energiastratégiáról beszélve azt mondta, lassú, fokozatos energiafüggetlenedés a cél, de a teljes energiafüggetlenség nem érhető el. A mintegy száz fő bevonásával készülő stratégia azt fogalmazta meg, hogy növelni kell az energiahatékonyságot. Ez elsődlegesen a hőenergia-ellátásban jelenhet meg, amelyet a megújuló energiák bevonásával lehet elérni.

Menetrendszerű találkozó az orosz miniszterelnök-helyettessel

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes csütörtöki találkozóján "folytatódott az egyeztetési folyamat, így fontos energetikai kérdéseket is tisztáztak" - mondta Bencsik János, részleteket azonban nem említett. Hozzátette, hogy szerinte "az lenne a baj, ha elmaradnának a találkozók", de ez nincs így, az orosz és a magyar fél negyedévente találkozik hol Moszkvában, hol Budapesten.



Akadályozza ugyanakkor ezt a célt, hogy a villamosenergia-rendszer nem elég rugalmas a megújulók nagyobb átvételére. Bencsik János szerint a Mavir évi 70 milliárd forintot költ arra, hogy a rendszerbe beérkező energia és a fogyasztók igénye összhangba kerüljön. Ezért szerinte az atomenergia-termelés fenntartása elengedhetetlen.

Kell a hazai szén

A stratégia az atomenergia szintjének megőrzésére koncentrál, amelyet a négy reaktorblokk élettartamának meghosszabbításával, majd ennek lejárása után ezek kiváltásával érnének el. "2000-2500 megawatt többletimportra lenne szükség a nyári időszakban atomerőmű nélkül" - mondta. Hozzátette, ha az atomenergiát csak földgáz alapú villamos energiával váltanák ki, az kilowattonként 5-6 forinttal, ha csak szélenergiával, akkor 17-18 forinttal lenne drágább az áram. Azt is elmondta, hogy a paksi atomerőmű-blokkok bővítéséről még nem született kormánydöntés.

A stratégia számol a hazai szén- és lignitvagyon felhasználásával is, amelyről szerinte "nem mondhatunk le". Az uniós szabályoknak megfelelően azonban csak az úgynevezett tisztaszén-technológia jöhet szóba, ezzel azonban Magyarország jelenleg nem rendelkezik. A Mátrai Erőmű kapacitását szerinte az évtized végére ki kell váltani a modern technológiával.