Megszavazták a végtörlesztők körének bővítését

Vágólapra másolva!
Elfogadták a képviselők azt a Rogán Antal által benyújtott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a különböző árfolyamon, több részletben folyósított devizalapú hiteleket is kedvezményesen végtörleszthessék az adósok.
Vágólapra másolva!

A devizában törlesztő adósok hitelszerződéseire is kiterjesztette az egyösszegű, rögzített - svájci frank esetében 180 forintos - árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségét az országgyűlés hétfőn.

A módosítást az előterjesztő Rogán Antal azzal indokolta, hogy egyes bankok egymástól eltérően alkalmazzák a hiteleseket segítő szabályokat. Így például több bank arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy nem élhetnek a végtörlesztési lehetőséggel azok, akik nem devizaalapú, hanem tényleges devizahitelt vettek fel. Ezért a törvénymódosítás rögzíti, hogy devizaalapú kölcsönszerződésnek minősül az a hitel is, amelynek törlesztése devizában történik, de a végtörlesztést ebben az esetben is forintban kell teljesíteni.

A törvény egyértelműsíti azt is, hogy az egyösszegű végtörlesztéshez igénybe vett áthidaló kölcsön csak forinthitel lehet, és hogy nem tekinthető vagyongyarapodásnak az az összeg, amelyből az illető végtörleszt.

A végtörlesztésről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.