Új adósmentő csomagot lebegtet a kormányszóvivő

Giró-Szász András, kormányszóvívő
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök kedden arról beszélt, hogy a devizahitelek elterjedése miatt ördögi körbe került Magyarország, ebből pedig ki kell törni.
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András kormányszóvivő a Magyar Szolidaritási Mozgalom keddi sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a kormány újabb adósmentő csomag kidolgozását fontolgatja. A kedvezményes végtörlesztési lehetőség ez év végéig él, december 30-ig lehet jelentkezni.

Kedden délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is hasonló szellemben nyilatkozott. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács alakuló ülésén konkrétumok említése nélkül a devizahitelesekről annyit mondott, az új testület egyik feladata lesz, hogy megtalálja a választ arra, hogyan csökkenthető a családok és az állam adóssága. "A devizában történt eladósodottság miatt ugyanis mozdulatlanságra van kényszerítve Magyarország, ha hozzányúlunk ehhez például a végtörlesztés lehetőségével, akkor idegessé válnak a pénzpiacok" - mondta. "Ez egy ördögi kör, nincs kijárat, ezért ki kell törni belőle" - fogalmazott a miniszterelnök.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár két hete a pécsi Közgazdász Vándorgyűlésen a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy nem valószínű, hogy a kormány újabb mentőcsomagot fog készíteni azoknak a hiteleseknek, akik kimaradnak a végtörlesztésből.

Simor András jegybankelnök szeptember 20-án azt nyilatkozta, hogy a bankrendszer számára kockázatokat jelentő kedvezményes végtörlesztéssel a devizahitel-állomány körülbelül 20 százalékát kitevő adósok élhetnek. Az összes devizahitel 5550 milliárd forint, vagyis ennek ötödét, több mint 1000 milliárd forintnyi hitelt törleszthet végleg a lakosság.

A parlament által szeptember 19-én elfogadott törvény értelmében saját megtakarításaikból vagy forinthitel felvételével élhetnek a devizaadósok a kedvezményes végtörlesztéssel, ez azt jelenti, hogy a devizahiteleiket frankalapú hitel esetén 180, euróalapú vagy jenalapú hitelnél 250, illetve 2 forintos kedvezményes árfolyam végtörleszthetik. A bankoknak nem áll érdekükben az, hogy sokan éljenek a végtörlesztéssel, ez a lehetőség ugyanis számukra komoly veszteséggel jár, le kell nyelniük a jóval magasabb aktuális árfolyam és a végtörlesztésre megszabott árfolyam közötti különbséget. (A végtörlesztésről szóló cikkeinket itt olvashatja el.)