Kevesebb kamatot fizetnének a görögök

Vágólapra másolva!
A görög államkötvények lejárati idejének meghosszabbítását, a kamatfizetések mérséklését és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kapacitásainak bővítését is a válságkezelés elemei között látná a görög kormány.
Vágólapra másolva!

A görög kormány olyan válságkezelést vár, amely túlmutat az euróövezeti vezetők július 21-ei megállapodásában foglaltaknál, és átfogóbb enyhítést kínál a görög államháztartás helyzetére - mondta Eliasz Moszialosz görög kormányszóvivő csütörtökön a Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közötti megbeszélés után. A szóvivő kiemelte ugyanakkor, hogy csak olyan forgatókönyv fogadható el Athén számára, amely széles politikai és piaci támogatást élvez. "Egy ilyen megoldás a görög államkötvények lejárati idejének meghosszabbítását, vagy a kamatfizetések mérséklését is tartalmazhatná" - tette hozzá.

A találkozó után Papandreu miniszterelnök röviden annyit mondott, hogy az euróövezeti vezetők október 23-ai találkozóján átfogó megoldásnak kell születnie az adósságválságra, és egy ilyen lépésnek fontos eleme kell, hogy legyen az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásainak bővítése.

Az euróövezeti tagállamok pénzügyminiszterei a jövő hét elején dönthetnek az első görög mentőcsomag újabb, nyolc milliárd eurós részletének folyósításáról. Az ország gazdasági helyzetét vizsgáló szakemberek, az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojka képviselői kedden fejezték be munkájukat, értékelésüket tovább küldték az IMF-nek és az európai intézményeknek.

Elemzők szerint a görög államháztartás november közepéig rendelkezik megfelelő forrásokkal az államcsőd elkerüléséhez.

A görög válságról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.