Orosz, kínai és arab hitelezőket keres az állam

Devizahitel, hitelátváltás, frank, adósságválság
Vágólapra másolva!
A hagyományos piacok megtartása mellett új befektetőket is keres az Államadósság Kezelő Központ. Az intézmény vezetője elkísérte Orbán Viktort Szaúd-Arábiába, szerinte nem lehetetlen, hogy az ottani befektetők magyar állampapírokat vásároljanak. Az arabok mellett kínai és orosz befektetőkkel is keresik a kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) három-négy olyan elsődleges forgalmazóval, köztük a Bank of Chinával folytat tárgyalásokat, amelyek érdeklődnek a magyar piac iránt - mondta Pleschinger Gyula, az ÁKK vezérigazgatója a Dow Jones hírügynökségnek. Elmondása szerint jelenleg 15 banknak van jogosultsága arra, hogy forintban kibocsátott államkötvényt vásároljon.

A vezérigazgató szerint Magyarország szélesíteni akarja befektetői bázisát, és meg akarja nyitni piacát orosz, kínai, arab országok előtt, megtartván hagyományos partnereit, azaz Európát, az Egyesült Államokat és Japánt.

Pleschinger Gyula is tagja volt annak a delegációnak, amely Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével háromnapos látogatáson vett részt Szaúd-Arábiában. Ezzel kapcsolatban a hírügynökség kérdésére elmondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy szaúdiak vásároljanak magyar államkötvényeket. Mindamellett Pleschinger szerint egyelőre bizonytalan a külföldi devizában való kötvénykibocsátás időzítése.

"Még nem tudjuk, hogy legközelebb melyik devizát, illetve melyik piacot célozzuk meg" - mondta az ÁKK vezérigazgatója. Hozzátette: "alaposan tanulmányozzuk a piacokat, a devizákat, a hozamokat, a kockázati hajlandóságot és azt, hogy a befektetők mennyire készek feltörekvő piaci, illetve magyar adósságpapírokat vásárolni. Ha optimálisnak ítéljük meg a helyzetet, akkor előhozakodunk a kibocsátással".

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy jövőre közel 900 milliárd forint és valamivel több, mint 4,5 milliárd euró értékben jár le államkötvény, "de lehet, hogy még több tétel bejön, mivel a költségvetés még kidolgozás alatt van". Az ÁKK novemberben vagy december elején teszi közzé a jövő évi kibocsátási terveit. Pleschinger szerint a jövő évi kibocsátás valószínűleg csak a lejáró adósságot fogja finanszírozni.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy szerinte nem valószínű Magyarország leminősítése, sőt ha fogadni kellene, akkor inkább arra tenne, hogy Magyarországról leveszik a negatív kilátást. A leminősítés alapesetben nem valószínű, de ha a rossz gazdasági környezet miatt bekövetkezne, Magyarország a befektetésre nem ajánlott, "bóvli" kategóriába kerülne.