Áfaemelés és hosszabb munkaidő vár a portugálokra

Vágólapra másolva!
"Nemzeti vészhelyzetben vagyunk" - indokolta a jövő évi megszorításokat a portugál miniszterelnök. Portugália tavasz óta a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió támogatására szorul.
Vágólapra másolva!

Elkészítette a portugál kormány a 2012-es költségvetés tervezetét, amely egyebek között az áfa emelését és a munkaidő meghosszabbítását irányozza elő - jelentette be Pedro Passos Coelho miniszterelnök. A törvényhozásnak benyújtott javaslat szerint a kormány elvenné a havi ezer eurót meghaladó jövedelemmel rendelkező állami alkalmazottak 13. és 14. havi fizetését, munkanaponként harminc perccel növelné a kötelező munkaidőt valamennyi műszakban, és csökkentené az évente 65 ezer eurónál többet keresők adókedvezményeit. Számos termékcsoportot átsorolnának a 13 százalékos áfával terhelt csoportból a legmagasabb, 23 százalékos kulcs alá, és a kormányfő szavai szerint jelentős mértékben csökkentenék az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadásokat.

"Nemzeti vészhelyzetben vagyunk" - hangsúlyozta éjfél körül sugárzott beszédében a kormányfő. A költségvetési tervezetben felvázolt intézkedések elmaradása azzal fenyeget, hogy nem lesz pénz a bérek kifizetésére és alapvető cikkek behozatalára - mondta Coelho.

Portugália a legkevésbé jómódú nyugat-európai ország, gazdasága a válság előtt is igen csekély mértékben növekedett, és idén tavasz óta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) támogatására szorul. A 78 milliárd eurós IMF-EU-hitelhez kapcsolódó megállapodás alapján a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási hiányt a 2010-es 9,5 százalékról 5,9 százalékra kell leszorítania 2011-ben. Egyelőre nem biztos, hogy tartható-e a hiánycél, mert a deficit az első félév végén 8,3 százalék volt. Jövőre 4,5 százalékra kell leszorítani a hiányt.

A hitelezőkkel kötött megállapodás szerint Portugáliának 2013-ban vissza kell térnie az államháztartás piaci finanszírozásához. Az előrejelzések alapján addigra a GDP-arányos államadósság eléri a 115 százalékot, majd lassú mérséklődés kezdődik, 2016-ban 110 százalék lesz az adósság GDP-hez viszonyított aránya. A nagy adósság alacsony szintű növekedéssel jár együtt. Az IMF prognózisa alapján a 2009-2016 közötti időszakban az átlagos éves GDP-növekedés 0,3 százalék. Az idén és jövőre a GDP egyaránt 2 százalékkal csökken, és csak 2013-ban indul be újra a növekedés Portugáliában.