ÁSZ: Hiányoznak a háttérszámítások a költségvetéshez

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank idei veszteségét nem vették figyelembe a költségvetés tervezéskor, ez az Állami Számvevőszék szerint a büdzsé egy fő kockázata. A költségvetés mögül a háttérszámítások is hiányoznak.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a jövő évi büdzsében pozitív a tartalékok növelése, de számos kockázatot tartalmaz a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat - derült ki a számvevőszék pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Domokos László, az ÁSZ elnöke gondként említette, hogy jelentős nagyságú a felülről nyitott tételek összege, több mint 8000 milliárd forint, emellett a jövő évi büdzsé nem számol az MNB mintegy 100 milliárd forintos veszteségével, amelyet a központi költségvetésnek kell megtérítenie.

A számvevőszéki elnök szerint sok tekintetben továbbra is hiányoznak a költségvetés megalapozottságát segítő modell- és háttérszámítások. Egyik nagy hiányosságként rótta fel, hogy a költségvetési törvényjavaslatban megjelenített hiányszám teljesülését bemutató finanszírozási terv nem állt az ÁSZ rendelkezésére. Hozzátette: ez azonban még pótolható a költségvetési törvényjavaslat megvitatása alatt. Becker Pál, a Számvevőszék főigazgatója elmondta, hogy a költségvetési törvényjavaslathoz a kormány által bemutatott jövő évi makrogazdasági pálya teljesülését az Állami Számvevőszék nem vizsgálta, azt alapul vette. Ennek alapján úgy ítélte meg a Számvevőszék, hogy a tervezett áfabevételek teljesíthetőek. Azt is adottnak ítélték, hogy az áfabevételek csak akkor folynak be a büdzsébe a tervezett mértékben, ha jövőre valóban 27 százalékos lesz az áfakulcs.

Pozitív az, hogy a költségvetési törvényjavaslatban több mint 400 milliárd forint tartalékot képeztek, mivel a világgazdasági folyamatok alakulása számos vonatkozásban bizonytalan, kockázatos. Domokos László elmondta: kedvező változás az előző évekhez képest, hogy a 2012-es költségvetési törvényjavaslat esetében 27 százalékra csökkent azoknak az adóbevételeknek az aránya, amelyekről nem tudott véleményt mondani a számvevőszék, ez az arány a 2011. évi büdzsénél még 33,5 százalék volt.

Az ÁSZ elnöke elmondta: a tartalékok 403,6 milliárd forintra növelése azért is dicséretes, mert az eurózóna növekedési kilátásai egyre bizonytalanabbak, így a magasabb költségvetési tartalék növeli a biztonságot, a költségvetés teljesíthetőségét.
Domokos László szerint az Országvédelmi Alap új tartalékalap, amelynek szabályozását szükségesnek tartja az ÁSZ.

Becker Pál arról is szólt, hogy a törvényjavaslatban szereplő, mintegy 1.150 milliárd forintos szja-bevétel teljesíthetőségéről, megalapozottságáról az ÁSZ nem tudott nyilatkozni, mivel például még nem látja a Számvevőszék, tételesen hogyan vezetik ki a szuperbruttót az adórendszerből.

Kérdésre válaszolva Domokos László elmondta, egyelőre nem látszik, hogyan rendezik majd a Magyar Nemzeti Bank idei, és jövő évi várható veszteségét, amelyet a büdzsének kell állnia, annál is inkább, mert az idei jegybanki veszteség mintegy 100 milliárd forint lesz, ez kockázatot jelent a tervezett jövő évi államháztartási hiány teljesülésére nézve.