Bank of America: Nagy a kockázata Magyarország bóvlivá minősítésének

Magyarország leminősítése, illusztráció
Vágólapra másolva!
Előnyös lett volna, ha a magyar kormány a hitelminősítői felülvizsgálatok előtt újból együttműködést kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - derül ki a Bank of America Magyarországról szóló elemzéséből.
Vágólapra másolva!

"Nagy a veszélye, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő a következő hetekben leminősíti Magyarországot egy fokozattal" - véli a Bank of America-Merrill Lynch (BofA) nemzetközi bankcsoport szakértője, Raffaella Tenconi.

Szerinte egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service - amely szintén ebben a hónapban vizsgálja felül magyar adósosztályzatait - egyelőre megerősíti a Magyarországra érvényben tartott besorolását és annak negatív kilátását. Tenconi úgy véli, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés felújítása növelte volna a költségvetési konszolidációs program hitelességét, segítve egyben a költségvetési finanszírozást a következő évben.

Az IMF-et hiányolja a a Bank of America szakértője

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings esetében Tenconi szerint fennáll a veszély, hogy a cég lerontja a magyar osztályzatra jelenleg érvényes stabil kilátást. Raffaella Tenconi szerint a Bank of America-Merrill Lynch nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy a Fitch a jövőre leminősíti Magyarországot, ha Magyarországnak "finanszírozási nehézségei" támadnak. A BofA szakértőjének becslése szerint a magánnyugdíj-pénztári vagyon átterelése és az IMF-hitelek egy részének előtörlesztése révén az idén valószínűleg 8 százalékponttal csökken a GDP-arányos magyar államadósság-ráta. A közgazdász szerint a következő időszakban azonban kérdéses a csökkenés, ha a kormányzat nem gyakorol erőteljesebb ellenőrzést a kiadások felett.

Az [origo] által a múlt héten megkérdezett szakemberek többsége szerint alapesetben nem kell számolni a leminősítéssel, de ez is reális forgatókönyv. Véleményüket alátámasztja a Portfolio.hu online gazdasági lap felmérése is, amely szerint tizenhárom külföldi és magyar szakértőből tizenegy számít arra, hogy a leminősítés miatt Magyarország a befektetésre nem ajánlott - bóvli - kategóriába süllyed. Az [origo]-nak nyilatkozó banki elemzők azért tartják lehetségesnek a leminősítést, mert a hitelminősítők elsősorban azt mérlegelik, mennyire fenntartható egy ország adósságpályája, vagyis mennyire biztos a folyósított hitelek törlesztése.

Túl ambiciózus az adósságpálya

A JP Morgan londoni befektetési részlegének közgazdászai is úgy vélik, a GDP-hez mért magyar államadósság-ráta "még bizonyos költségvetési csúszás esetén is" 7 százalékponttal, 73 százalékra csökken a jövő év végéig a tavalyi 80 százalékról, amely szinten a cég szerint az adósságráta tetőzött. A JP Morgan elemzőinek várakozása szerint azonban 2012 után már sokkal lassabban csökken majd az adósságráta, és ehhez szükség lesz a GDP-növekedés gyorsulására.

A JP Morgan prognózisa szerint "túl ambiciózus" a kormány 2015-re kitűzött 64 százalékos GDP-arányos adósságrátacélja, mivel modellszámításaik alapján ehhez évente 5 százalék körüli gazdasági növekedés kellene a 2013-2015-ös időszakban. A JP Morgan alapesetben azzal számol, hogy a magyar államadósság-ráta 2016-ban 70 százalékos lesz, és 2020-ig 67 százalékra csökken tovább.