Nagyon erős versenyre számít a Biztosítás.hu a kötelezőkampányban

Baleset, biztosítás, baleseti adó, adócsomag, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az még nem dőlt el, hogy az internetes összehasonlító oldalakon a baleseti  adó a a köteleződíjak részeként, vagy külön tételként lesznek-e feltüntetvel.  
Vágólapra másolva!

A biztosítók szerint a baleseti adó bevezetése a kötelező felelősségbiztosítási piacon évek óta tartó verseny utolsó fejezetét nyithatja meg. Enek az az oka, hogy az autósok hosszú évekre a most választandó biztosítónál maradnak majd a jövőben. Ez minden eddiginél nagyobb versenyt vetít előre - közölte hétfőn a Biztosítás.hu alkuszcég.

A társaság szerint évekre eldőlhet a november 1-vel induló kampányban, melyik biztosító hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A piac újrafelosztására az idén mélypontjukat elérő kötelező díjak és az adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés miatt kerülhet sor.

Az autósok által most kiválasztásra kerülő - várhatóan a lehető legalacsonyabb - kötelező biztosítási díjaknál a jövőben már nem fognak tudni olcsóbbat adni a biztosítók, az autósok hosszú időre annál a biztosítónál köthetnek ki, amelyet most választanak maguknak - áll a cég előrejelzésében. A Biztosítás.hu felhívta a figyelmet arra, hogy az még nem dőlt el, hogy az internetes összehasonlító oldalakon a baleseti adó a díjak részeként, vagy külön tételként kerül-e feltüntetésre.

Különbségek is növekedhetnek majd a kampányban

A Biztosítás.hu arra számít, hogy az adó bevezetése miatt a biztosítóknak mindössze két hetük marad díjaikat újragondolni és felkészülni az utolsó - komolyabb ügyfélmozgással járó - kampányra. A korábban 5 százalékos további díjcsökkenését prognosztizáló biztosítók "most vagy soha" alapon fognak ugyanis díjat hirdetni. Ez akár - a cég szerint - 10-15 százalékos további díjcsökkenéshez is vezethet, ami a díjakra rakodó adó különbségnövelő hatása miatt újra a 2008-as, 15 ezer forintos szintre emelheti az egyes biztosítók díjai közötti különbségeket. (A cég a múlt héten közölte, hogy a díjak 25 százalékkal emelkedhetnek a kampányban, mert a baleseti adó mértéke ugyan 30 százalékos, de a biztosítók várható díjcsökkentése tompíthatja a drágulást.)

A kampányt az is pozitívan érintheti, hogy megszűnik a korábbi - és sokszor az autósokat terhelő - kártörténeti igazolások papíralapú rendszere, és a jövőben a biztosítók elektronikus adatbázison keresztül küldik majd egymásnak a biztosítót váltó autósok kártörténeti igazolásait - vélik az alkuszcég szakértői szerint az internen elérhető kedvezmények és a biztosítók közötti növekvő verseny ellenére - végeredményben mégis emelkedő kötelező biztosítási díjakra lehet számítani 2012-ben. A hét éve tartó díjcsökkenési tendencia végét jelentő adó és a díjak növekvő különbsége ugyanakkor, minden eddiginél több autóst késztethet biztosítóváltásra.

A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.