Átment az újabb görög megszorító csomag

EU, Eurózóna, Európai Unió, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, George A. Papandreou, görög miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Az athéni parlament megszavazta az újabb megszorító csomagot csütörtökön este. A megszorítások elleni demonstráció összecsapásokhoz vezetett, egy férfi szívrohamban meghalt.
Vágólapra másolva!

A 300 fős parlament csütörtökön 154:144 arányban döntött az újabb segélyrészlethez szükséges megszorító csomagról, miután szerda este első olvasatban már elfogadta azt. Az újabb megszorító csomag egyebek között adóemelést, a nyugdíjak további csökkentését, valamint a közalkalmazotti bércsökkentést és a kollektív szerződések felfüggesztését tartalmazza.

A csütörtökön befejeződő 48 órás sztrájk második napján főként az állami cégek alkalmazottai nem vették fel a munkát, így zárva tartottak a minisztériumok, közintézmények, de néhány bank is. Szünetelt a tömegközlekedés. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, több mint 70 ember megsérült. Egy férfi meghalt szívrohamban, a hivatalos közlemény szerint az elhunyt nem sérült meg a tüntetésen.

Az új megszorító csomag a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 8 milliárd eurós részletét. Ennek elnyerése létfontosságú a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Athénnak, e nélkül ugyanis fizetésképtelenné válhat Görögország november közepére.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló delegáció jelentése szerint a görög államadósság jelenlegi formájában nem fenntartható. Ennek ellenére a bizottság azt javasolta az Európai Unió vezetőinek, hogy fizessék ki a görög segély következő részletét olyan gyorsan, ahogy csak lehet - írta a Reuters.