A részletek nélküli uniós híreknek is örültek az európai piacok

Európa Tanács, Brüsszel, EU-csúcs, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, Herman Van Rompuy
Vágólapra másolva!
Emelkedésben voltak az európai piacok hétfő délelőtt. A nyitásban emelkedtek az indexek, ami arra utal, hogy kedvezően fogadták a piacok a vasárnapi uniós csúcs híreit, annak ellenére, hogy részleteket nem tudni az eurózóna megmentésének tervéből. A magyar tőzsde 2 százalékos pluszban volt.
Vágólapra másolva!

Bizakodóak az európai piacok, ezt mutatja, hogy a vezető tőzsdeindex annak ellenére emelkednek, hogy a hétvégi uniós csúcson kevés konkrétum született az eurózóna megmentéséről.

A vasárnapi brüsszeli csúcson Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök arról beszélt, hogy közelebb kerültek az eurózóna megmentését célzó javaslatok egyeztetésében, részleteket azonban nem közöltek.

Az azonban kiderült, az a francia javaslat, hogy engedjék az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) az Európai Központi Banktól kölcsönt felvenni, elbukott a német és a jegybanki ellenálláson - írta a Reuters. Merkel a francia elnökkel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy két javaslat maradt az EFSF kibővítésére, de egyik sem tartalmazza az EKB bevonását.

Részletek ugyan nem hangzottak el, annyit azonban tudni a szerdán elfogadni tervezett csomagról, hogy a bajba jutott európai bankok feltőkésítését, az EFSF kibővítését és a görög adósság valamilyen formájú kezelését tartalmazza. A közeledő álláspontok azt jelzik a piacoknak, hogy megoldás születhet szerdán.

Az európai piacok lendületesen kezdtek hétfőn, igaz délelőtt tíz órára egy kissé visszavettek a tempóból. Ekkor a londoni FTSE 100 0,7, a német DAX 0,9 százalékos emelkedésben volt. A magyar BUX 2,1 százalékos pluszban volt ugyanekkor.