Fellegi: Kína hitelez Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Nyáron Kína jelezte, hogy valamekkora összegben hajlandó magyar állampapírt vásárolni, a közelmúltban erre sor került Fellegi Tamás elmondása szerint, de a vásárlás összegéről nincs információ.
Vágólapra másolva!

Kína a közelmúltban vásárolt magyar állampapírokat - ezt jelezte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Portfolio.hu által idézett Reuters-jelentés szerint egy londoni sajtótájékoztatón. Fellegi részletekről nem szólt, így a kínaiak állampapír-vásárlásának összegéről sem tudni semmit, csak azt, hogy forintban és külföldi devizában (euróban vagy dollárban) jegyzett magyar állampapírokat is vett Kína.

A Portfolio arról ír, hogy a miniszter a közelmúltban Washingtonban, az IMF egyik találkozója keretében találkozott a kínai jegybankelnökkel. Novemberben pedig Kínába látogat Fellegi, hogy a jegybankelnökkel, illetve egyéb partnerekkel egyeztessen a kínai döntésről, miszerint magyar állampapírokat vásárol a távol-keleti ország.

Emlékezetes, hogy a kínai miniszterelnök júniusban Magyarországra látogatott. Kína és Magyarország tizenkét pontban megállapodást kötött akkor, az egyik pont pedig az volt, hogy a távol-keleti ország részt vehet Magyarország finanszírozásában, magyar állampapírokat vásárolhat.

Nem Kína az egyetlen nem európai ország, amelyet a kormány be szeretne vonni az államadósság finanszírozásába. Október elején Szaúd-Arábiába látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, a tárgyalásokon szóba került ez a lehetőség is.