Reális veszély, hogy leminősítik Magyarországot Matolcsy György szerint

Vágólapra másolva!
Állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat abban az alternatív finanszírozási rendszerben, amellyel a kormány kivédené a devizahitelesek árfolyamkockázatait - mondta a Heti Válasznak Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint a visszatérés a Nemzetközi Valutaalaphoz egyértelműen a gyengeség jele lenne, de reális veszély, hogy Magyarországot leminősítik.
Vágólapra másolva!

Alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgozik a kormány, hogy a családok után a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is tehermentesítse a devizahitelek árfolyamkockázata alól - mondta a csütörtökön megjelenő Heti Válasznak adott interjúban Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter szerint ebben a rendszerben egy állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat, és mérlegelik a még működő állami tulajdonú pénzintézeti kör feltőkésítését is. A kis- és középvállalkozásoknak kamattámogatott hitelkonstrukciót ígér a miniszter a devizakölcsönök forinthitelre átváltásával. (A devizahitelesek további kisegítésének lehetőségeiről és költségéről itt olvashatja cikkünket.)

Matolcsy György a lapnak elmondta, hogy bár a kormány jelenleg is együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, hitelszerződésről nem tárgyal. Szerinte a visszatérés az IMF-hez egyértelműen a gyengeség jele volna. Matolcsy ugyanakkor reális veszélynek tartja, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront hazánk adósbesorolásán. Az AP hírügynökség az interjút idézve azt írja, Matolcsy szerint az sem hozna jelentős változásokat a magyar gazdaságban, ha az országot felminősítenék, mert a nemzetközi hitelminősítők már "elherdálták a tisztességüket" a sok hibával, amelyet a globális pénzügyi válság előtt elkövettek. (Magyarország esetleges leminősítéséről itt találja az [origo] korábbi cikkét.)

Az általa képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket is bevető gazdaságpolitikáról úgy nyilatkozott, hogy az a történelemben egyszer már bizonyított: a második világháború utáni újjáépítés ugyanis kizárólag ilyen gazdaságpolitikára épült. Szerinte ha a Bajnai-Oszkó-féle gazdaságpolitikát vitte volna tovább a kormány, akkor most Magyarországon is ugyanolyan válság lenne, mint Görögországban.