Ismét elhalaszthatják az eurómentést

euróválság, európai pénzügyi krízis, Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök
Vágólapra másolva!
Újabb ajánlattal álltak elő a bankok, amelyektől az Európai Unió a görög adósság felének a lenyelését várja. A Bloomberg uniós hivatalnokoktól úgy értesült, hogy a vita elakadhat, ezért újra elhalaszthatják a görögök és így az eurózóna megmentését.
Vágólapra másolva!

Elhalaszthatják az újabb görög mentőcsomagot, miután megakadtak a tárgyalások - írta a Bloomberg egy névtelenül nyilatkozó uniós hivatalnokra hivatkozva. A piac döntést vár a szerdai uniós csúcstól, ezért a halasztás az euró zuhanásával járhat.

A bizonytalan hangulat kiegészülve Matolcsy György megjegyzésével, miszerint Magyarország leminősítése reális veszély, lejtőre küldte a forintot. A napközben 298 forint alatt tartózkodó euró késő délután 302 forint fölé drágult.

A Bloomberg értesülése szerint a vita arról folyik, hogy a bankok mekkora részt vállaljanak a görög adósság kockázataiból. Az EU a bankok önkéntes részvételét kérik, a kötelezővé tett részvételt kizárták - mondta az uniós forrás. A Bloomberg szerint abban már megállapodtak, hogy a görög adósság felét leírnák veszteségként, a vita jelenleg arról folyik, hogy az újonnan kibocsátott görög kötvények mekkora részét biztosítsák.

A görög állampapírok jelentős része van nyugat-európai bankoknál, ezért a görög adósság megfelezése a bankoknál jelentkezne veszteségként, ami egyes bankokat a csőd szélére sodorhat. A mentőcsomag második eleme ezért a bankok feltőkésítése lenne. A görög adósság leírásáról való megállapodás közelebb hozná a bankok megmentéséről szóló megállapodást is.

A bankok múlt héten azt ajánlották, hogy a görög adósság 40 százalékát viselnék, az EU azonban 60 százalékot akart. A szerdai újabb ajánlat már 50 százalékról szólt, a Bloombergnek nyilatkozó források szerint azonban kétséges, hogy erre rábólint-e az Unió. Az új ajánlatot "jelentősnek" nevezte a bankokat képviselő szervezet, az uniós vélemény erről azonban még nem ismert. Angela Merkel a német parlamentben ugyanakkor arról beszélt, hogy 50 százalékos arányt szeretne elérni, illetve azt, hogy 2020-ra 120 százalék alá szorítsák a görög államadósság GDP-arányos szintjét.

Egy forrás azt mondta, valószínűtlen, hogy a szerdai csúcson számszerűsítenék az EFSF kapacitásbővítésének mértékét. E kérdésben novemberben születhet végleges döntés, előbb a görög adósságleírásról kell megállapodni, és utána ki kell deríteni, ki hajlandó részt venni az akcióban - tette hozzá.

Az eurózóna megmentéséről szóló csúcstalálkozót eredetileg vasárnapra tervezték, a múlt héten azonban úgy döntöttek az uniós vezetők, hogy a vasárnapi egyeztetés mellett szerdára is összehívnak egy találkozót, ahol véglegesítik a mentőcsomagot.