Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter számos meglepő nyilatkozatot tett az elmúlt két évben: vérző delfinek, élet-halál harc, nem közgazdász kell a jó gazdaságpolitikához. A kormány eddigi, kétéves munkájában ellentmondásokba is keveredett a gazdasági miniszter. Volt hogy az IMF-fel folytatott élet-halál harcról beszélt, később már a szervezettel fennálló családi viszonyt emlegetett. Először városi legendának minősítette a nyugdíjállamosítást, később mégis megszervezte. Összegyűjtöttük a legérdekesebb Matolcsy-mondatokat.
Vágólapra másolva!

"Nem tűnik logikusnak, de működik"

A Heti Válaszban május közepén megjelent véleményében azt írta Matolcsy György, lehet, hogy a kormányzat lépései nem tűntek logikusnak, de "ma már kimondhatjuk: működik". A nemzetgazdasági miniszter szerint az új korszakban a bal agyfélteke analitikus logikája nem működik, a jobb agyfélteke új gondolkodására van szükség. Írását azzal zárta, hogy az újítás fájdalmas, de a korábbi zsákutca után elvezet a jóléthez.

"Nem kell jó közgazdász"

Idén május eleji cikkében a neoliberális gazdaságpolitikát ostorozta, és az internet jelentőségét fitymálta Matolcsy György. Azt írta, a távirat és a mosógép "valódi társadalmi forradalmat hozott az időmegtakarítás révén, az internet azonban nem", valamint azt, hogy "jó gazdaságpolitikához nem kell jó közgazdász, inkább jó mérnök".

"Öles léptekkel a cél felé"

Matolcsy most márciusban szintén a Heti Válaszban azt fejtegette, hogy ömlik ki a pénz az országból, elsősorban "külföldre eladott belföldi monopóliumoknál", erre "évente 3000 milliárdunk megy ki láthatóan és láthatatlanul". A miniszter írása szerint a "felesleges bürokrácián" évi 2000 milliárd úszik el, adókikerülésen ugyanennyi. Az "állami pazarlás" 600 milliárdjába kerül az országnak, az "államadósságra fizetett túl magas kamat" 500 milliárd pluszba. A magas munkanélküliség szerinte 200 milliárd extraköltséggel jár, a "túlzottan magas valutatartalék" 100 milliárdot tesz hozzá a számlához, és még egy százast az "állami korrupció". A miniszter a gazdaságról azt írta: "Már minden elindult, de még jó sokáig kell öles léptekkel mennünk előre ahhoz, hogy célba érjünk".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"A bankkorszaknak vége"

Idén februárban többek között a bankadó és a végtörlesztés hatásairól azt írta: "A leminősítések és a pénzpiaci támadások mögött az áll, hogy az új magyar kormány a bankadóval, a kötelező magánnyugdíjrendszer átalakításával és a végtörlesztéssel a legerősebb oroszlánok bajszát húzogatta meg kissé. "A bankkorszaknak azonban vége, a munka kora jött el: minél előbb elfogadja ezt a fordulatot a pénzvilág, annál jobban jár mindenki" - fogalmazott írásában Matolcsy György.

"Kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek"

Járai Zsigmond volt jegybankelnök egy nyilatkozatában Matolcsyt elhasználódottnak nevezte, és minisztercserét tartott szükségesnek, erre a nemzetgazdasági miniszter közleményben reagált idén január közepén, amelyben azt írta: Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek. Matolcsy Járai kritikájáról azt is elmondta, az Orbán-kormány szerinte példátlan gazdasági sikerét "nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több mint udvariatlanság".

"Családi viszony az IMF-fel"

A Nemzetközi Valutaalapot korábban elutasító Matolcsy januárban azt mondta a szervezettel fennálló kapcsolatról, hogy "semmi sincs rendben", nem akar sikerjelentést adni, de annak sem kell örülni, ha az IMF vagy az EU kényszerít ki reformokat. Az IMF-ről, amelyet három nappal azelőtt osztott ki Matolcsy, hogy segítségért fordult hozzá, úgy beszélt a miniszter, hogy Magyarország "családi viszonyban" áll vele.

"Újjáépítjük a pénzvilágot"

Matolcsy kormányzásuk első 18 hónapját az 1945-47-es időszakhoz, a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlította. "Akkor a fizikai világot, most a pénzvilágot építettük újjá" - írta Matolcsy tavaly szeptemberben a Heti Válaszban.

"Nem megszorítás"

Matolcsy György következetesen kerüli a megszorítás szó használatát, ezt az adóemelések 2011. szeptemberi bejelentésekor is mellőzte. Ezek nem megszorítások, mert mint mondta "mindenki tudja, az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak." A magyar gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban viszont következetesen optimista, az egyik legemlékezetesebb prognózist 2010 őszén tette. A Kossuth Rádió reggeli műsorában akkor azt mondta, hogy "2013-ra, 2014-re elérhető a 7 százalékos gazdasági növekedés". Ez egyelőre nagyon távolinak tűnik, 2012 első negyedévében ugyanis az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta először - negatív volt a GDP-adat.

"20-25 víz alatti rúgás"

A parlament gazdasági bizottságának tavaly szeptemberi ülésén a miniszter közölte, "ha figyelik a gazdaságpolitika rejtett tartományait, akkor egy 1000 milliárdos, rejtett gazdaságélénkítő csomagot láthatnak". A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemcsak nem értett egyet a bankadóval, a magánnyugdíj-pénztári rendszer reformjával és a krízisadóval, de mindent megtett nyíltan és a kulisszák mögött azért, hogy a magyar kormány ne hozza meg az ezekről szóló döntéseket, illetve vonja vissza azokat - mondta Matolcsy György, aki szerint az IMF visszavonatná a három intézkedést, ha tehetné.

Matolcsy szerint a szervezet egy-egy kedvező véleménye Magyarországról annak köszönhető, hogy belátta, az ország nem jelent olyan jellegű kockázatot, mint Görögország, Portugália, Írország, Spanyolország vagy Olaszország. Ugyanakkor "egy dicséretre 20-25 víz alatti rúgás jut", minden hasonló jellegű magyar döntést "megpróbáltak megtorpedózni és visszafordítani, meggátolni a fertőzést, hiszen mindig azt mondták, hogy ha ti bankadót vezettek be, mindenki be fogja vezetni, tizenketten bevezették, ha ti a nyugdíjpénztárt megreformáljátok, mindenki utánatok megy".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"A jég fogságában"

"Mi akkor azt mondtuk, hogy sok más állammal ellentétben nem megszorításokban, hanem az innovatív gazdaságpolitikai lépésekben látjuk a megoldást, ilyen intézkedés volt például a krízisadók bevezetése vagy a magán-nyugdíjpénztári vagyonok állami rendszerbe való átirányítása. Sokan kételkedtek e lépések sikerében, de nem lett igazuk, az intézkedések eredményeként ma már bővül a gazdaság. A csikorgó hidegben a jég fogságába estünk, de már elindultunk a jó úton" - mondta tavaly júliusban Matolcsy.

Rendkívüli sikerek

"Nem ortodox, szokatlan, de rendkívül sikeres intézkedésekkel" sikerült stabilizálni az ország gazdasági helyzetét - közölte szintén tavaly májusban Matolcsy György.

"Élet-halál harc volt"

Tavaly május elején Széchenyi Klub ülésén tartott előadásában Matolcsy közölte, a magyar gazdaságtörténet egyik legveszélyesebb, legkockázatosabb, legnehezebb harca volt az IMF "kipaterolása" Magyarországról. Szerinte az IMF-fel való szakításra azért volt szükség, mert a szervezet nem járult volna hozzá a banki különadó és az egyéb válságadók kivetéséhez és a magán-nyugdíjpénztári pénzek állami irányítás alá vonásához sem. "Élet-halál harc volt" ez az IMF-fel - mondta a tárcavezető.

"A tengerben a vér odacsalogatja a cápákat, esetünkben a spekulánsokat"

Matolcsy a Der Standardnak tavaly márciusban az IMF-fel való együttműködés 2010 nyarán történő megszakításáról azt mondta: "De hát Magyarország nem egyedül úszik! Számos delfinnel együtt vagyunk úton, méghozzá azokkal az országokkal, amelyek nem kapnak segítséget az IMF-től. Európában ez még ma is a többséget jelenti. Mostanáig sérült, vérző halakkal, mint Ukrajna és Románia úsztunk együtt. Ez azonban nem volt előnyös. Mindenki tudja, hogy a tengerben a vér odacsalogatja a cápákat, esetünkben a spekulánsokat".

"Lelepleztük a szélhámosságot"

"Akik maradni akarnak [a magán-nyugdíjpénztári rendszerben], megtehetik, de kiszerződnek a szolidaritási sorsközösségből. Ebben az esetben teljesen logikus és igazságos, hogy nem számíthatnak az állami pillérre. (...) Ha valaki nem vállal szolidaritást a nemzet többi tagjával, magára lesz utalva. Ez korrekt megoldás" - mondta 2010 novemberében a miniszter, és hozzátette: "Amikor 1998-ban bevezették a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot, ránk erőltették az elmúlt húsz év legnagyobb szélhámosságát (...) Mi lelepleztük ezt a szélhámosságot, és ez sokaknak nem tetszik, főként azoknak, akik ebből busás haszonra tettek szert." Matolcsy akkor azt is mondta, a forintot a spekulánsok mozgatják, az embereknek és a magyar gazdaság valós helyzetének köze nincs az árfolyamhoz.

Városi legenda a nyugdíjkasszák államosítása

Az adórendszer változásaival kapcsolatban Matolcsy György kijelentette, hogy a szuperbruttó eltörlése csak jövőre történik meg. "Kétéves átállásban kivezetjük a félszuperbruttó és az adójóváírás intézményét is, és szélesítjük az adóbázist a minimálbéresekkel úgy, hogy közben mindenki jól jár" - mondta a miniszter 2010 júniusában a Figyelőnek. A magánnyugdíjpénztárak államosítását akkor még "a magyar városi legendák újabb szép színfoltjának" nevezte.