Raiffeisen: 22 milliárdos veszteség várható a végtörlesztésen

Vágólapra másolva!
A banki különadó éves összegének egy- vagy kétszerese lehet a végtörlesztés miatti vesztesége a Raiffeisen Banknak Magyarországon - mondta a bank vezérigazgató-helyettese. Szabó Ferenc szerint a magyar bankok valószínűleg veszteségesek lesznek a következő egy vagy két évben.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen Bank 22 milliárd forintot veszíthet Magyarországon a rögzített árfolyamos végtörlesztéssel, becslések szerint ugyanis a vesztesége egy- vagy kétszerese lesz az évi 11 milliárd forintos összegnek, amelyet banki különadóként fizet ki - mondta a Szabó Ferenc, a bank vezérigazgató-helyettese egy konferencián. Szerinte a magyar bankok valószínűleg veszteségesek lesznek a következő egy vagy két évben, mivel a kockázati költségeik még sokáig magasak maradnak, miközben a bevételeik csökkennek, a tőkeigényük pedig nő. "Versenyhátrányban vagyunk a tőkegyűjtésben" - mondta Szabó Ferenc, hozzátéve, hogy az országba áramló tőke csak a legszükségesebb banki feladatok ellátására lesz elég.

A Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, Herbert Stepic korábban azt mondta: a válság miatt az első félévinél gyengébb teljesítményre számítanak a második félévben. Magyarországon az első félévben százmillió eurós veszteséget kellett leírnia a banknak, és a válság miatt a vezérigazgató nem számít a helyzet javulására a második félévben sem.

Cikkeinket a végtörlesztésről itt olvashatja.