A piacok óvatosan bizakodók a megállapodás után

Vágólapra másolva!
Az euró és az ázsiai tőzsdemutatók is erősödtek az után, hogy megállapodás született az euróválság megoldásáról a brüsszeli csúcson. Elemzők pozitívumként értékelték, hogy konkrét számokat is hallottak a politikusoktól. Az EU vezetői szerint a megállapodás segít visszanyerni a bizalmat a közös valuta iránt, a görög kormányfő pedig annak örül, hogy országa tiszta lappal indulhat.
Vágólapra másolva!

Csütörtök hajnalban európai uniós vezetők bejelentették, hogy megállapodás született az euróválság kezeléséről. Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy az egyezség érinti Görögország adósságának csökkentését, az európai bankok feltőkésítését, és a válság továbbterjedését megakadályozni hivatott védőfal, az úgynevezett Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítését. Erről bővebben itt olvashat.

A tanácskozás után Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy "nagyon elégedett" a csúcstalálkozó eredményeivel, mert egy "átfogó" csomagról sikerült megállapodni. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök szerint sikerült ambiciózus és hiteles választ adni a válságra.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke az ülés után Herman Van Rompuy uniós elnökkel közösen tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elhatározott átfogó stratégia segít visszanyerni a bizalmat az euróövezet és a közös valuta iránt. Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő országa életében új korszaknak mondta a mostani megállapodások nyomán körvonalazódott helyzetet. Athén előtt ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy új lendületet vegyen, és tiszta lappal induljon - hangoztatta -, az adósság most már tartósan kezelhető lesz.

A megegyezést "óvatosan pozitívan" fogadták a befektetők és a piacok - írja összefoglalójában a brit BBC internetes oldala. Andrew Robinson, a Saxo Capital Markets elemzője szerint kedvező, hogy a megállapodásban konkrét számok is elhangzottak. Szerinte a görög adósság ötven százalékának elengedése azt mutatja, hogy a bankok és az eurózóna vezetői képesek voltak a kompromisszumra.

A BBC írása szerint az, hogy meg tudtak állapodni a legvitatottabb kérdésben, elhárította a fő akadályt az EU stabilizálását célul kitűző erőfeszítések elől. Az euró héthetes csúcsra erősödött a dollárral szemben a bejelentés után. Az ázsiai tőzsdék kapásból 0,5 százalékkal erősödtek.

Patrick Bennett, egy hongkongi központú kanadai bank stratégája "áttörésként" értékelte a Bloombergnek adott nyilatkozatában a megállapodást. Kiemelte, hogy megállapodtak a görög adósság leírásáról, a bankok feltőkésítéséről, és a pénzügyi alap kibővítését, így "ez volt a lehető legjobb, amit elérhettünk" - tette hozzá.

Hitosi Aszaoka, a Tokyo at Mizuho Trust vezető stratégája szerint korábban nem tetszett a piacnak a lassan folyó európai vita, így bármilyen előrelépés jót tesz az eurónak.