"Megtették az első lépést felfelé" - piaci elemzők az uniós egyezségről

EU, Európai Unió, Adósságválság, EU-csúcs, bankok feltőkésítése, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy
Vágólapra másolva!
Piaci elemzők szerint az uniós döntéshozóknak az adósságválság kezeléséről született egyezsége megteremti a hatékony megoldás alapjait, azonban a pontos hatások előrejelzéséhez szükség van a részletekre, amelyek a következő hetekben születhetnek meg. Egyikük szerint a megállapodás miatt komolyabb forinterősítést nem lehet várni.
Vágólapra másolva!

"A maximumot hozták ki magukból a döntéshozók. Most ennél nem lehetett többet várni. Megtették az első lépést a felfelé vezető lépcsőn" - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője az [origo]-nak. Hozzátette, nem szabad azt gondolni, hogy a megállapodás után minden rózsaszín lett.

Az elemző az európai uniós döntéshozók - köztük Angela Merkel német kancellár, Nicolas Sarkozy francia elnök és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - által tető alá hozott megoldást értékelte, a vezetők megegyeztek Görögország adósságának csökkentéséről, az európai bankok feltőkésítéséről, valamint és az eurózóna pénzügyi stabilitását biztosító Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítését.

"Az eddigi döntéshozatali folyamat nem volt optimális, az intézkedések kritikus tömegére volt már szükség, ez szerdán érdemben felgyorsult. Ha nem is született minden részletben megoldás, ez a csomag meghozhatja a várt eredményt" - mondta Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért felelős biztosa a Portfolio.hu Budapesti Gazdasági Fórum 2011 konferenciáján. Szükséges, de önmagában nem elégséges ahhoz, hogy a célok, amelyeket az Európa 2020 programban Brüsszel kitűzött, megvalósuljanak - mondta a biztos.

Szerinte kitapintható a változás az európai hozzáállásban, gondolkodásmódban ahhoz képest, ahogy akár csak fél évvel ezelőtt beszéltek Brüsszelben. "Ez érezhető volt azon, ahogyan a stabilizációs alapról (az EFSF-ről) beszéltek, a pénzügyi tranzakciós adó pedig ma már magától értetődő dologként kerül elő a vitákban, ez szimbolikus fejlemény. Ami elmondása szerint hátráltatta a döntéshozatalt, az az, hogy a válság politikai megosztottságot hozott Európában. Egy évvel ezelőtt Európa már elkezdett kilábalni a válságból, de az átlagos javulás egyre nagyobb különbséget takart, Európa egyre megosztottabbá vált szociális és gazdasági értelemben is - vélekedett.

Hiányzó részletek

Török szerint az egészet úgy lehet elképzelni, mint amikor a kormány közli a költségvetés sarokszámait nyáron, és a következő hónapokban lesz a finomhangolás, és derülnek ki a részletek. "Az eurózóna pénzügyminisztereinél van a labda, az ő dolguk lesz kidolgozni a pontos részleteket, ám ez nem fog menni egyik napról a másikra" - tette hozzá.

A részleteket hiányolják csütörtök reggel publikált elemzésükben az Equilor szakértői is, akik szerint az bizonyos, hogy az EFSF bővítésével még mindig nem lehet a teljes olasz, spanyol, portugál, ír adósságra garanciát vállalni. "Az, hogy ki fizeti a révészt, még nem teljesen dőlt el; ugyanakkor sajtóértesülések szerint itt is a jolly jokert, vagyis Kínát vették elő a bűvészkalapból, aki pénzt adna az EFSF működéséhez" - áll az elemzésben. Az equiloros szakértők úgy látják, a mostani megállapodással néhány hét időt adott magának az EU, a részletek kidolgozatlansága és a "gyermekbetegségek" miatt azonban arra számítanak, hogy még a későbbiekben ismét fókuszba kerül Görögország.

"Az egyezségből azt is le lehet szűrni, hogy nyit az Európai Unión kívüli szervezetek, országok felé, elsősorban Kínára és a Nemzetközi Valutaalapra gondolok" - fogalmazott Török, aki szerint Magyarország szempontjából közvetett hatásai vannak a megállapodásnak.

Matolcsy kijelentése betett a forintnak

"Az mindenképpen kedvező, hogy nem romlott tovább a helyzet, és emiatt kiárazódott a korábbi bizonytalanság, ami segítheti a nemzetközi tőzsdék emelkedését, ezen keresztül pedig a magyar eszközökre is nagyobb lehet az igény. Mindazonáltal csak a megállapodás miatt komolyabb forinterősítést nem lehet várni" - tette hozzá Török.

Tíz óra előtt az euró árfolyama 300,70 forintnál járt a devizapiacon, ekkor a dollár 215, a frank pedig 246 forint körül mozgott. Vagyis az uniós döntéshozók adósságkezelésről szóló megállapodása után a magyar deviza nem tudott jelentősen erősödni, miközben az euró viszont a nemzetközi piacon erősödött a dollárral szemben, a keresztárfolyam 1,40 forint fölé ment.

Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy az uniós megállapodás a forintra nem volt komolyabb hatással, az egyezség után az euró erősödött a dollárral szemben, a keresztárfolyam 1,40 fölé ment. Az ING szakértője szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Magyarország leminősítését reálisnak tartó kijelentése a lehető legrosszabbkor jött. "A piac már kezdte kiárazni a leminősítés lehetőségét, ráadásul a korábbinál optimistább hangulatra volt kilátás, ám a miniszter nyilatkozata betett a forintnak" - tette hozzá. "Egyelőre úgy néz ki, hogy leginkább ezért nem tud a forint erősödni, 300 forint felett maradhatunk, és inkább a gyengülésnek van tere a magyar gazdasági kilátások miatt" - tette hozzá Kolba Miklós.