Hernádi: Életveszélyes a bankellenes hangulat

Vágólapra másolva!
"Az a hangulat, amelyben a bankok lettek a feketebárányok, életveszélyes" - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a Budapest Economic Forum 2011 konferencián. A cégvezető szerint 2012 még nem a hitelezés beindulásáról fog szólni, de bankvezetők szerint nem baj, ha nem tér vissza a "puha pénzek" 2006-os időszaka.
Vágólapra másolva!

"Picit nehéz, és főleg nem egészséges, de nem kizárt hitel nélkül élni" - fogalmazott Hernádi Zsolt Mol-vezér, aki szerint a válság előtti helyzet, az olcsó hitelek, a "puha pénzek" időszaka sem volt egészséges. Ebbéli véleményét több bankvezető is osztotta, Kozma András, a Commerzbank elnök-vezérigazgatója szerint "rosszul fogunk járni, hogyha nem hitelez a bankszféra különböző okokból, de nem lenne jó, ha visszatérne a 2006-os periódus".

Koki, saller

A devizahiteleseket mentő kormányzati intézkedésekről szólva Harmati László, az FHB Bank üzleti vezérigazgatója azt mondta, "értékelhetjük úgy a múltat, hogy volt egy hitelezési alkoholizmus, de közben látni kell, hogy amikor ezt mindannyian csináltuk, akkor nem nagyon volt alternatívája ennek a finanszírozási modellnek". Harmati szerint a végtörlesztéssel a tehermegosztás nem egyenletes és nem kívánatos mellékhatásokkal jár, valamint a végtelenségig növeli a recessziós kockázatokat.

Az FHB vezetője nem hisz a hitel nélküli növekedésben Magyarországon. "Az állam érdemi forrásokkal nem rendelkezik, hogy élénkítse a gazdaságot, nagy a külső kitettség, periferikus ország vagyunk, nem vagyunk az első 20-ban, ahová a legtöbb külföldi tőke érkezik" - sorolta ennek indokait, hangsúlyozva, hogy tartósan, középtávon érdemi forrásokat hitelezés nélkül nem tud mozgósítani az ország.
Hernádi Zsolt szerint a bankrendszer finanszírozási képességével lesznek problémák, kevesebb pénz fog ide jutni, és mivel "a bankok lettek a feketebárányok" és a szabályozási környezet is kiszámíthatatlan, otthonról, az anyacégeiktől is egyre nehezebben jutnak majd forrásokhoz. "Emberek hozzák a döntéseket, ezért a szentimentet ne felejtsük el, és ezért tartom ezt a hangulatot életveszélyesnek" - fogalmazta meg a Mol elnök-vezérigazgatója.

Radovan Jelasity, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója kijelentette, a bank eltökélt abban, hogy hitelezzen, "csak nem tudjuk, miből". "Kaptunk egy-két kokit meg sallert, de gyorsan alkalmazkodunk" - mondta Jelasity, aki szerint a forinthitelezésnek az lesz a legfőbb akadálya, hogy nem lesz elegendő forintbetét. Hozzátette azt is, hogy mindenki oda teszi a pénzét, ahol a legkisebb kockázat mellett a legtöbb hozamot érheti el, az anyacégnél is ez alapján hozzák meg a döntéseket.

Kelet-Európa még mindig vonzó

Zolnai György, a Budapest Bank vezérigazgatója ugyanakkor úgy vélte, hogy ha a végtörlesztéstől eltekintünk, akkor ma is igaz az, hogy a lakossági szegmensben lehet rendesen bankolni Magyarországon, illetve hogy Kelet-Európa még mindig vonzó. A régióban továbbra is magasabb növekedési pálya várható, és a Budapest Banknak az a szerencséje, hogy a hitelezéshez nem szorul az anyacég támogatására, azt helyi betétekből képes finanszírozni. "A megtérülést persze látni kell, és a hangulat valóban nagyon fontos" - jegyezte meg Zolnai.

A konferencia résztvevői egyébként szavaztak arról, hogy várhatók-e még a devizahiteleseket mentő további kormányzati lépések a lakossági, a vállalati vagy az önkormányzati adósságok leépítése érdekében. A válaszadók 68 százaléka szerint legalább két területen jöhet olyan újabb mentőcsomag, amely a bankokra hárít további veszteségeket.