Huszonöt százalékos pornóadót vezetnének be

Vágólapra másolva!
Közel negyven módosító indítvány született szerdán az adótörvényekhez; 25 százalékos adót vetnének ki a pornófilmgyártásra, megszűnhet az eva, viszont új adónem lehet a közösségi közlekedési adó, valamint a tb-t váltó szociális hozzájárulási adó is.
Vágólapra másolva!

Nagyjából negyven módosító indítványt nyújtott be szerdán a Fidesz-frakció több tagja az adótörvényekhez, az egyik ilyen a pornóadó - írja a csütörtöki Napi Gazdaság. Már korábban hallani lehetett a pornóadó bevezetéséről, a kulturális adót a pornófilmgyártásból és -filmvetítésből származó bevétel után kellene megfizetni a javaslat szerint. Gyártás esetén az adó mértéke 25 százalék, a filmvetítésnél pedig a díj három százaléka.

Rogán Antal több módosító javaslatot is benyújtott szerdán az adótörvényekhez. A fideszes politikus javaslata szerint szabadon vethetnének ki adókat a helyi önkormányzatok, azonban a 20 százalék feletti adóemelést már a nemzetgazdasági miniszter hozzájárulásához kötné a javaslat. Rogán többedmagával közösségi közlekedési adó bevezetésére is javaslatot tett. A Budapesten 1 százalékos, vidéken 0,5 százalékos adót a közösségi közlekedés után fizetnék a cégek. Rogán egy harmadik javaslata szerint a jövő évtől a munkabér 27 százalékát szociális hozzájárulás címén fizetné be a munkaadó, ezzel adóvá alakulna az eddigi tb-járulék.

Egy másik szerdai javaslat hatályon kívül helyezné a 2002-es evatörvényt, a módosítót Koszorús László fideszes képviselő nyújtotta be, így január elsejétől megszűnhet az egyszerűsített vállalkozói adó.

Más módosító javaslatok szerint 964,5 ezer forintról 1026 ezer forintra nő a rehabilitációs hozzájárulás, az eredeti emelés helyett, ami 5400 forintról szól, 6390 forintra emelkedne az egészségügyi szolgáltatói járulék. Bónuszként pedig a béren kívüli juttatások után is egészségügyi hozzájárulást kellene fizetni, tíz százalékot. Cserébe hétezer forintra nőne a kedvezményesen adható étkezési utalványok értéke ötezerről.