Oszkó: A cégek járnak rosszul a végtörlesztéssel

Vágólapra másolva!
Helyes-e, hogy az államadósság csökkentése a gazdaságpolitika egyik fő célja - erről vitatkoztak a Budapest Economic Forum 2011-en. Jaksity György szerint igen, Mellár Tamás szerint nem. Oszkó Péter arról beszélt, hogy a kkv-k járnak rosszul a végtörlesztéssel, pedig éppen azokat kéne segíteni.
Vágólapra másolva!

Jaksity György, a Concorde Értékpapír igazgatóságának elnöke az államadósság csökkentését nevezte meg a legfontosabb célnak, hogy "ne álljunk letolt gatyával a következő válságban".

Mellár Tamás egyetemi tanár, a KSH korábbi elnöke szerint az adósságcsökkentés nem gazdaságpolitikai koncepció, s ha az adósságcsökkentés kerül a gazdaságpolitika, illetve a költségevetési politika középpontjába, akkor kialakul a stop-go, azaz takarékoskodni, majd növekedni politika, de az első két év stopja csak nem akar véget érni.

Ha a világgazdasági konjunktúra nem javul, akkor jövőre nullaszázalékos gazdasági növekedés lesz Magyarországon - mondta Mellár Tamás, hozzátéve, hogy az idén azért sikerül 1,5 százalékos GDP növekedést elérni, mert valójában az állam közel ötszázalékos többletkeresletet teremtett az által, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyont elvonta. Mellár jelezte azt is, hogy az idei strukturális államháztartási hiány, az említett magán-nyugdíjpénztári akció miatt valójában 7 százalék lesz.

Oszkó Péter szerint nem áll ellentétben az adósságcsökkentés és a növekedés, de ez csak akkor valósítható meg, ha a kormány vállalja a népszerűtlen döntéseket. A volt pénzügyminiszter bírálta a jelenlegi kormány egykulcsos adórendszerét, szerinte nem keresletösztönző, hanem kínálatösztönző gazdaságpolitikára van szükség, azaz például a kkv szektort kellene segíteni a rendelkezésre álló forrásokkal. A devizahitelesek végtörlesztési akciója viszont éppen ezt gátolja, hiszen a bankok kevesebb forrást képesek mozgósítani a vállalkozások hitelezése érdekében - fogalmazott Oszkó Péter.

Varga Mihály szerint a gazdaság jövőre 1,5 százalékkal növekedhet, és megvalósulnak a Széll Kálmán-tervben rögzített célok. A Miniszterelnökség államtitkára az egykulcsos adó védelmében elmondta, hogy a lakosság zsebében maradó 500 milliárd forinttal nagyobb összeg segíti a fennálló hitelek törlesztését.

A kormány jó néhány év vagy évtized óta halogatott és népszerűtlennek számító lépésre szánta el magát, ilyen a rokkantnyugdíjrendszer átalakítása, vagy a közmunkaprogram elindítása a "segély helyett munkát" program után - felelte Varga Mihály Oszkó Péternek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének. A Miniszterelnökség államtitkára arról is beszélt, hogy a közmunkaprogram megmutatja, hogy a jelenleg 590 ezer munkanélküliből hányan képesek munkát vállalni, és a kormány reményei szerint ez a szám már az idén 200-300 ezer között lesz.