PSZÁF: Ál-hitelközvetítők is megjelentek a végtörlesztési piacon

Vágólapra másolva!
Kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegeti a végtörlesztésre készülőket több, nem ritkán ál-hitelközvetítő cég - figyelmeztet közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).
Vágólapra másolva!

Fogyasztói kockázatokkal szembesülhetnek a devizaalapú kölcsönük végtörlesztését hitelből törleszteni akarók: a piacon több, fogyasztóvédelmi szempontból aggályos szolgáltató, sőt civil szerveződés is tevékenykedik a PSZÁF vizsgálatai, illetve a hatósághoz érkezett fogyasztói jelzések szerint.

Azután, hogy a törvény lehetővé tette a devizaalapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztését, a piacon olyan hitelközvetítők (gyakorta álközvetítők) jelentek meg, akik kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegetik a hozzájuk fordulókat. E vállalkozások a fizetési nehézséggel küzdő, nehéz helyzetben lévő adósok számára sokszor további, jelentős díjak mellett vállalnak megbízási szerződéssel állítólagos adósságrendezést - írja a szervezet közleménye.

Az ilyen intézményektől, személyektől érkező ajánlatokkal célszerű körültekintően eljárni. Ha az ajánlat nem közvetlenül kereskedelmi banktól, takarékszövetkezettől vagy pénzügyi vállalkozástól érkezik, ellenőrizni kell, hogy az adott hitelközvetítő működését a PSZÁF engedélyezte vagy regisztrálta-e.

Arra is érdemes figyelni, hogy a fix árfolyamú végtörlesztéshez kapcsolódó hitelközvetítéskor a törvény szerint díj nem számítható fel, a közvetítésnek, civil szerveződésnek az adósoknak ingyenesnek kell lennie.

Nem, vagy csak alapos előzetes tájékozódás után szabad olyan szolgáltatást igénybe venni, amelyek aktív "BAR-listásoknak" kínálnak hitellehetőséget. A PSZÁF korábbi vizsgálatai alapján nagy számban fordult elő ugyanis, hogy az ilyen szolgáltatók nem rendelkeznek tevékenységükhöz engedéllyel, és az üzletkötéskor alkalmazott feltételeik sem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. Különösen óvakodni kell a fogyasztói csoportoktól, amikor a végtörlesztéshez kínálnak "hitelmegoldást". A csoportokat szervező cégek ugyanis nem hitelt, hanem vásárlói jogot nyújtanak, melynek időpontja sorsolástól függ, készpénzt pedig a tagjaiknak egyáltalán nem adnak át.