Sarkozy: Nincs miért visszautasítani a kínai tőkét

Vágólapra másolva!
A francia elnök két francia tévének adott, mintegy egyórás interjújába azt mondta, Görögország 2001-ben még nem állt készen arra, hogy bevezesse az eurót. Nicolas Sarkozy azt is hangsúlyozta, hogy ha a görögöket nem mentik meg, az az egész világra katasztrofális hatással lett volna. Azt is elmondta, hogy szerinte az európaiaknak nincs okuk visszautasítani a kínai tőkét. 
Vágólapra másolva!

"Ha az euró szerda este bedőlt volna, egész Európa szétesik. Ha Görögország csődöt jelentene, olyan lavina indulna meg, amely mindenkit elsodorna" - hangsúlyozta Sarkozy. "Ha nem született volna megállapodás, az nemcsak Európát taszította volna katasztrofális helyzetbe, hanem az egész világot" - tette hozzá a francia államfő a két legjelentősebb francia országos csatornának, a TF1 kereskedelmi és a France 2 közszolgálati televíziónak csütörtök este adott mintegy egyórás élő interjújában.

Sarkozy egyébként úgy vélte, hogy "hiba" volt Görögországot 2001-ben felvenni az eurózónába. "Hiba volt, mert Görögország hamis adatokkal lépett be, még nem állt készen - hangsúlyozta. Ugyanakkor hozzátette: bízik abban, hogy a brüsszeli csúcstalálkozón csütörtök hajnalban meghozott döntéseknek köszönhetően Görögország megmenekülhet az államcsődtől.

A francia ellenzék csütörtökön aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az európai vezetők arról állapodtak meg a csúcstalálkozón, hogy az euróövezeti átfogó mentőcsomag legfontosabb pillére, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kapacitásait többek között úgy bővítik ezermilliárd euróra, hogy egy különleges célú eszközt (SPV) hoznak létre, amely euróövezeten kívüli államok befizetései ellenében kötvényeket bocsát ki. Kína már jelezte, hogy ennek létrehozásában szívesen részt vesz.

"Kína nem nélkülözhetetlen az euró megmentéséhez, de az európaiaknak nincs okuk visszautasítaniuk a kínai tőkét... Ha a kínaiak, akik a világ tartalékának hatvan százalékával rendelkeznek, inkább az euróba fektetnek be, mint a dollárba, miért utasítanánk vissza? - mondta ennek kapcsán Sarkozy.

A francia elnök arról is szólt, hogy nem látja értelmét a befektetési és takarékbankok különválasztásának, mert nem hisz abban, hogy egyes bankok "százszázalékosan kockázatosak, mások pedig nullaszázalékosan". "Mindig is szkeptikus voltam ebben az ügyben" - mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy a francia jegybank ezentúl ellenőrizni fogja és szankcionálhatja a bankokat. Ennek érdekében Christian Noyer, a jegybank elnöke valamennyi bankvezetővel találkozik a következő napokban. "A jegybankelnök fog ezentúl ügyelni arra, hogy a bónuszok és a fizetések végre normalizálódjanak" - mondta az államfő.