Fanyalogva írnak az eurómentésről a külföldi lapok

Vágólapra másolva!
Külföldi lapvélemények szerint hiába tűnhet megoldottnak az eurózóna helyzete a szerda éjjel elfogadott mentőcsomag után, a válság megfelelő ütemű növekedés híján újra fogja termelni önmagát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Wall Street Journal egy olasz mondást idéz az eurómentő csomaggal kapcsolatban, amelynek lényege, hogy ha hoznak egy törvényt, akkor az emberek megtalálják, hogyan kerülhetik meg azt. A lap kommentárja szerint ironikus, hogy éppen a kritizált, "angolszász kapitalista" módszerekkel mentette meg Görögországot az Európai Unió.

A görögök megmentése tipikusan azokkal a módszerekkel történt, amelyeket a 2008-as válságkor a bankok megsegítéséhez használtak, hogy miért ezt a módszert választottak, arra a lap nem tudott választ adni. A lap szerint függetlenül attól, hogy az Unió vezetői azzal érvelnek, nem akartak egy beláthatatlan folyamatot elindítani a görög csőddel, valójában arról van szó, nem akarták, hogy az ő nevükhöz kötődjön az eurózóna egyik tagállamának bukása.

Az Economist szerint érthető, hogy sikerként értékelik az eurózóna képviselői a megállapodást, de a helyzet, a 2011-es évben már harmadik megszorító csomag után sem oldódott meg. A lap emlékeztet, hogy korábban többször bírálták az ötletet, amely szerint elengedik a görög államadósság felét, de pozitívumként értékelték, hogy olyan védőhálót húz a döntés a többi bajban lévő eurózóna-ország köré, amely lehetővé teszi a bankoknak, hogy folytassák a hitelezést. A részsikerek ellenére az Economist szerint a helyzet változatlan, a válság újra fogja termelni önmagát.

Az európai vezetők ünneplik a sikert, pedig a végső győzelem még messze van, ez csak egyetlen megnyert ütközet volt - írta az EU- és euróvövezeti csúcstalálkozóról pénteki kommentárjában a lengyel Rzeczpospolita. A konzervatív lengyel lap szerint az euroövezet csupán vásárolt magának egy kis időt, amint azt Robert Zoellick, a Világbank elnöke is elismerte. Nem szabad elfeledni, hogy a görög adósság - még az 50 százalékos csökkentés után is - elviselhetetlen terhet jelenthet Athén számára. És ha a görög gazdaság nem indul fejlődésnek, az eladósodottság problémája visszatér.