unegyed

Jövőkutató tervhivatalt hoz létre Matolcsy

2011.11.02. 10:07

Jövőt kutat, hosszú távú iparági fejlesztési irányok kijelölését, nemzetgazdasági stratégiai kérdések eldöntését segíti a száz fővel, évi 1,2 milliárd forintból működő, újonnan felállítandó Nemzeti Stratégiai és Tervezési Hivatal az [origo] információi szerint. Az új hivatal mellett tervezéskoordinációs államtitkárság is létrejön. Hasonló szervezet működi Franciaországban és Hollandiában is.

Hosszú távú, tíz-húsz éves iparági fejlesztési irányok dőlhetnek el az újonnan létrehozandó Nemzeti Stratégiai és Tervezési Hivatal (NSTH) munkája alapján. A hivatal a kormány gazdaságstratégiáját is megalapozza - ez körvonalazódik az NSTH megalakításának kormányzati tervéből, amit minisztériumi forrásokon keresztül ismertünk meg. Egy "tervhivatal" létrejöttének lehetőségét először a Népszabadság írta meg júliusban, információnk szerint annak létrejöttéről szerdán dönthet a kormány.

Jönnek az iparági tervek

A kabinet a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetén belül hozná létre a tervezési hivatalt. Az új intézmény makrogazdasági és gazdaságstratégiai elemzéseket végezne, területfejlesztési célú kutatásokat folytatna. A munkájával a kormány tervei szerint egyes kiemelt iparágak és területek hosszú távú fejlesztési irányait is megalapozza, jövő- és trendkutatást is végez majd az előterjesztést ismerők elmondása szerint. Mindezekről pedig nemcsak a minisztert tájékoztatja, hanem a kormánynak is segítséget nyújt a döntéshozatalban.

A terv információnk szerint az NSTH-t a kormány döntéseit megalapozó komplex nemzeti és nemzetgazdasági elemző, értékelő, döntés-előkészítő szerveként határozza meg. Az elképzelés a költségvetési törvényjavaslat indoklásában is visszaköszön. "A hivatal hozzájárul a kormány gazdaság- és foglalkoztatáspolitikájával kapcsolatos célkitűzései teljesüléséhez, a stratégiai tervezés és elemzés hatékonyságának és minőségének javulásához, valamint a magyar nemzetgazdaság kiemelt és tervezett fejlesztéséhez, ezáltal hazánk versenyképességének erősítéséhez" - áll a költségvetésben.

Százan terveznek majd

Az NSTH-ra jövőre 1,2 milliárd forintot szán a 2012-es költségvetési törvényjavaslat. Az új intézményben százan dolgozhatnak, az [origo] által megismert terv szerint a szervezet élén egy elnök állna, lenne három vagy négy elnökhelyettes is, és 10-15 főosztály, osztály. Minisztériumi forrásaink szerint az NSTH végezhetne üzleti tevékenységet, tehát bizonyos mértékig vállalkozhat, pályázatokon indulhat forrásokért.

A tervhivatal az uniós fejlesztési programokkal, régiós fejlesztéssel, területrendezéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Váti Nonprofit Kft. területfejlesztési igazgatóságának bekebelezésével, NGM-en belüli átcsoportosításokkal jönne létre, de a a karcsúsítandó Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől is átvesz státuszokat, álláshelyeket információnk szerint.

Új államtitkárság is lesz

A tervhivatal profiljába sorolt feladatok közül többet most a kormányzatban szétszórva látja el egy-egy szervezet. A területfejlesztés a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Vátihoz tartozik, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is illetékes a témában. A kormányzatot stratégiai ügyekben, főleg hatásvizsgálatokkal, elemzések készítésével, előrejelző modellek fejlesztésével,adatbázis építésvel az Ecostat segíti.

Az NGM-en belül létrehozzák a tervezéskoordinációs államtitkárságot is, amelynek a feladatai  - a megismert tervek alapján - nagyrészt átfedésben vannak az NSTH jövőbeni hatásköreivel. Az NGM legfrissebb szervezeti ábrája már jelzi az új államtitkárságot, de az államtitkár kiléte nem ismert. Az államtitkár alatt egy helyettes lesz, a gazdaságtervezésért felelős helyettes államtitkár. Az ő személye viszont már tudott, szeptember elején nevezték ki erre a posztra Csizmadia Norbertet, aki az [origo] minisztériumi forrásai szerint a kormányváltás óta politikai tanácsadóként Cséfalvay Zoltán alatt a tárca stratégiai műhelyében dolgozott. Forrásaink korábban azt valószínűsítették, hogy Csizmadia Norbert vezeti majd a tervhivatalt.

Országos Tervhivatal

A rendszerváltás előtt létezett az Országos Tervhivatal, feladata az 1956-os intézet honlapja szerint a "a távlati és az operatív gazdasági tervjavaslatok kidolgozása, és az aktuális ötéves terv végrehajtásának ellenőrzése volt". Elnökét az Országgyűlés választotta, és az elnök tagja volt a kormánynak is. A tervhivatalt 1947-ben hozták létre, a honlap szerint az első hároméves terv időszakában (1947-1949) jelentős szerepet töltött be a magyar gazdaság szovjet mintára történő átalakításában, magát a hivatalt is szovjet példa nyomán hozták létre. Az Országos Tervhivatal 1990-ben szűnt meg, feladatait a Pénzügyminisztérium vette át.Francia, holland példa

Az NSTH tervének indoklásában a kormány megemlíti, hogy nemzetközi példák vannak arra, hogy a központi nemzetgazdasági, nemzeti és területi tervezési, értékelési, monitoring feladatellátást szakmai háttérintézetek, stratégiai központok segítik és biztosítják.

Az NSTH-hoz hasonlító szervezetek közül a két legismertebb Hollandiában és Franciaországban működik. Hollandiában a Central Planning Bureau-t  (CPB)direkt ilyen központi stratégiai, iparági tervezési feladatokra hozták létre még a második világháború után, mostanában pedig a makroelőrejelzés került előtérbe, és ugyan a helyi gazdasági minisztérium fennhatósága alá tartoznak, de alapelvük szerint függetlenek. Hollandiában a CPB készíti a kormány makropályáját, a szervezet számolja ki, hog y milyen inflációs vagy növekedés várakozásokkal készítsék a költségvetést.

Franciaországban hagyománya van a sok évre előretekintő iparági elemzéseknek, amikor a kormány és az adott iparág érdekképviseletei közötti megbeszéléseken körvonalazódik az ágazat fejlesztési iránya. A kormányzati tervezést azonban nem kizárólag házon belül végzik el, egyes kérdésekhez felkérnek független kutatóintézeteket is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra
hirdetés
hirdetés
Ajánlat
Ajánlat
Olvasnivaló
Hirdetés
Ajánlat
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés
üzletrész direkt hirdetés