Bíróság kötelezte a Qantast a gépek újraindítására

Vágólapra másolva!
Egy bírósági döntés értelmében újraindítja szombaton leállított gépeit a Qantas ausztrál nemzeti légitársaság. A bíróság rendkívüli ülésén a kormány is képviseltette magát.
Vágólapra másolva!

A Qantas ausztrál nemzeti légitársaság újraindítja a gépeit, miután egy független ausztrál bíróság véget vetett a légitársaság és a dolgozóit képviselő szakszervezetek közötti vitának - olvasható a BBC honlapján. A Qantas közép-európai idő szerint szombat reggel 8-kor jelentette be, hogy a hetek óta tartó munkabeszüntetések miatt leállítja az összes gépét.

A bíróság vasárnapi rendkívüli ülésén a cég vezetésén és a szakszervezetek vezetőin kívül a kormány képviselőt is kihallgatta. A Qantas vezérigazgatója, Alan Joyce korábban azt mondta, csak abban az esetben indítják újra a járatokat, ha a bíróság véget vet a vitáknak. A gép flottája ennek értelmében "néhány órán" belül újraindulhat. A BBC szerint a szombati járatbeszüntetések közel 70 ezer embert érintettek.

A Quantasnak már eddig is tetemes veszteséget okoztak a munkabeszüntetések. A poggyászkezelők, mérnökök, pilóták sztrájkja a BBC beszámolója szerint heti 16 millió amerikai dollár veszteséget jelent a légitársaságnak. Az összes gép földre parancsolása, a repülés megtiltása ennél is nagyobb érvágás, napi 20 millió dollárba (mostani árfolyamon számolva 4,3 milliárd forintba) kerülhet a Guardian beszámolója szerint.

A légitársaság vezetése és a szakszervezetek közötti viszony augusztusban mérgesedett el, amikor a menedzsment bejelentett egy átalakítási tervet és azt, hogy néhány tevékenységet Ázsiába szeretne kiszervezni. Ennek keretében a 35 ezer dolgozóból ezren elveszíthetik állásukat.