Soros: Túl kevés és túl késői az EU-csúcson elfogadott mentőcsomag

Soros György, magyar származású amerikai üzletember
Vágólapra másolva!
A magyar-amerikai nagybefektető Soros György egy londoni konferencián azt mondta, szerinte "egy nap és három hónap között lesz" az EU-csúcson elfogadott intézkedéscsomag élettartama. Szerinte az egészre csak azért volt szükség, mert annyira hiányolta a piac. Soros György azt mondta, az intézkedések ellenére "Görögország gyakorlatilag fizetésképtelen".
Vágólapra másolva!

Tekintettel a válság méretére, az EU-csúcson kidolgozott cselekvési terv "ismét túl kevés, és túl késői is" - jelentette ki a Pi Capital nevű befektetési-üzleti csoport hétvégi szakmai rendezvényén Soros György. A magyar-amerikai nagybefektető szerint a csomag megnyugvást fog okozni, mert piac "annyira megszállottan" hiányolta eddig a kezdeményezéseket, de szerinte mindez "egy naptól három hónapig terjedő időszakra lesz csak jó".

Soros hozzátette, hogy "sajnos nem ez az utolsó válság, mivel az alapvető kérdéseket nem rendezték. Egyértelmű, hogy fenntarthatatlan a Görögország által felhalmozott és még most is halmozódó adósságállomány, és az ország gyakorlatilag fizetésképtelen".

A görög adósságleírásról Soros György a londoni rendezvényen azt mondta, hogy a javasolt 50 százalékos csökkentés - a teljes görög adósságállományra vetítve - valójában nem egészen 20 százalékos adósságcsökkentést jelent, mivel csak a magánszektorbeli befektetőkre vonatkozik.

Soros hozzátette: egyáltalán nem egyértelmű az sem, hogy a magánszektor ténylegesen végrehajtja-e ezt az "önkéntes" adósságcsökkentést, mivel sok bank speciális pénzügyi biztosítási termékkel, úgynevezett CDS-kontraktussal fedezte magát a görög veszteségek ellen. A görög államkötvények bedőlése ellen garanciát nyújtó CDS viszont éppen az adósságleírás "önkéntessége" miatt nem fog életbe lépni.

Soros Görgy szerint ezért a bankok szempontjából jobb lett volna egy olyan "adósi fejlemény", amely aktiválja a CDS-kontraktusokat és megvédi a pénzintézeteket a veszteségektől. Hozzátette: ez egy olyan megoldatlan probléma, amely "a következő hetekben még előkerülhet".