Recesszió felé halad Európa az EKB elnöke szerint

Vágólapra másolva!
Csak decemberre várták a Reuters által megkérdezett elemzők az Európai Központi Bank kamatcsökkentését, de a szervezet élére november 1-jével kinevezett Mario Draghi által vezetett kormányzótanács a csütörtöki ülésén 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatlábat.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokkal szemben 1,25 százalékra mérsékelte irányadó kamatlábát az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki kamatdöntő ülésén. A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az EKB mostani ülésén még nem, de az év végéig, azaz decemberben csökkenti az irányadó kamatlábat.

A bejelentés hatására gyengült az euró a legfontosabb nemzetközi devizanemekkel szemben a bankközi piacon. Az euró dollárárfolyama mintegy 0,5 százalékkal, 1,3805 dollárról 1,3723 dollárra esett. Az euró svájcifrank-árfolyama 1,2161 frankról 1,2148 frankra csökkent. A forint euróval szembeni erősödését pedig éppen a kamatdöntés állította meg, az árfolyam 305 forint alá ment.

Az euróövezeti alapkamat július óta állt 1,50 százalékon. Az EKB kormányzótanácsa áprilisban, majd júliusban 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az erősödő inflációs nyomás miatt, azt követően, hogy közel két évig rekordalacsony, 1,00 százalékos szinten tartotta az alapkamatot. Az EKB kormányzótanácsának ülését először elnökölte Mario Draghi, a szervezet november elsejével kinevezett új elnöke. Draghi a francia Jean-Claude Trichet-t váltotta, akinek nyolcéves mandátuma járt le október végén.

Az euróövezeti infláció - az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfői gyorsbecslése szerint - stagnált októberben, a szeptemberihez hasonlóan évi 3,0 százalék volt. Augusztusban éves szinten még 2,5 százalékkal nőttek az euróövezeti fogyasztói árak. Az EKB "2 százalék körüli, ám azt meg nem haladó" inflációs célt követ.

Draghi enyhe recesszióról beszél

Mario Draghi szerint az euróövezet enyhe év végi recesszió irányába halad. Az EKB elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a reálgazdasági növekedésre ható kockázatok továbbra is különösen jelentősek, és egy részük már mutatkozik is. Ezért szerinte a 2012. évi gazdasági prognózis felülvizsgálatára lesz szükség.

Draghi a gazdasági növekedésre ható kockázatok között említette az euróövezeti pénzpiaci feszültséget, amelynek hatása tovagyűrűzik a reálszférára, valamint a továbbra is magas energiaárakat és a protekcionista törekvéseket. Az EKB elnöke szerint az infláció továbbra is meghaladja a célt, de az euróövezeti infláció 2012-ben a 2 százalékos cél alá csökkenhet.

A 25 bázispontos kamatcsökkentésről egyhangúlag döntött az EKB kormányzótanácsa - mondta Draghi, és hangsúlyozta, hogy az EKB elkötelezett elsődleges mandátumának, az euróövezet árstabilitásának fenntartása mellett. Az inflációs kockázatok között a hatósági árképzést, illetve a költségvetési konszolidációs programok során bevezetett magasabb közvetlen adókat említette.

Draghi felhívta a figyelmet arra, hogy a tagállamoknak megingathatatlan elkötelezettséget kell mutatniuk adósságuk törlesztésére, végre kell hajtaniuk a költségvetési konszolidáció érdekében vállalt intézkedéseket, egyes országok vezetőinek fel kell készülniük arra, hogy akár további lépéseket is megtegyenek - tette hozzá. Draghi hangsúlyozta: nem külső segítségben kell reménykedni. A versenyképesség helyreállítása és a gazdasági gondok megoldása érdekében a tagállamoknak maguknak kell reformokat végrehajtaniuk - hangsúlyozta a közgazdász.

Mario Draghi üdvözölte az Európai Tanács október végi megállapodását a bankok feltőkésítéséről, továbbá azt, hogy a nemzeti hatóságok figyelnek arra, hogy az erre vonatkozó banki tervek ne vezessenek az eszközállomány túlzott mértékű csökkenéséhez.