Matolcsy: Egyelőre nem lesz új devizahiteles mentőcsomag

Vágólapra másolva!
"Magyarország tilos útra tért az devizahitelezéssel, ennek isszuk most a levét" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség és a pénzügyi felügyelet elnökével folytatott megbeszélése után. Matolcsy György azt is mondta, nincs "varázsvessző, amellyel ki lehet szabadítani a csapdából a devizahiteleseket", szerinte a bankokkal közösen kell megtalálni a megoldást, ezért a jövőben a kormány nem tesz egyoldalú lépéseket a devizahitelesek megmentésére, és új szakaszt nyit a bankokkal való együttműködésében.
Vágólapra másolva!

Új szakaszt nyitott a kormány a Magyar Bankszövetséggel folytatott együttműködésben. Ez elsősorban "a növekedési fordulat pénzügyi forrásokkal történő megalapozását célozza" - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, arra utalva, hogy a gazdasági növekedéshez szükség van a banki hitelezésre. A miniszter Szász Károllyal, a PSZÁF elnökével és Patai Mihállyal, a Magyar Bankszövetség elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.

Matolcsy közölte, hogy a kormány tűzön-vízen át ragaszkodik a 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél tartásához. "Magyarország győzelemre esélyes az egyensúly szempontjából, de a növekedést be kell indítani.

Ehhez pénzt kell tenni a gazdaságba, ennek érdekében a kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank tőkéjének 60 milliárd forintos emeléséről, ami 600 milliárd forintnyi hitel kihelyezését teszi majd lehetővé. A kormány által elindított otthonteremtési programhoz szükséges források felhasználása 0,2-0,4 százalékponttal emelheti a GDP-t - fogalmazott a miniszter, és hozzátette, a jövőben folyamatos lesz az egyeztetés a Bankszövetséggel, és az együttműködés keretében a devizahitelesek megmentéséről is tárgyalni fognak.

Matolcsy közölte, egészen nyilvánvaló, hogy Magyarország tilos útra tért az devizahitelezéssel, ennek isszuk most a levét. "Nincs varázsvessző, amellyel ki lehet szabadítani a csapdából a devizahiteleseket" - fogalmazott, és hozzáfűzte, a bankokkal közösen kell megtalálni a megoldást, azonban nem tanácsos a kivárás egy új megoldás közeljövőbeni megjelenésének reményében. Ezért, aki tud, éljen a végtörlesztéssel - mondta Matolcsy, és hozzátette, hogy a közös megoldás kidolgozásáig a kormány nem fog egyoldalú lépést tenni a devizahitelesek megsegítése érdekében.

Patai hozzátette, a probléma megoldására a Bankszövetség fog javaslatot tenni, de ez nem fog menni egyik napról a másikra, mivel egy évek óta felhalmozódó problémáról van szó.

Szász Károly a végtörlesztések feldolgozott adatait ismertetve elmondta, október 23-ig több mint 23 ezer ügyfél élt a végtörlesztéssel, 133,8 milliárd forint hitelt fizettek vissza, ez a bankrendszernek 33,4 milliárd forint veszteséget okozott.

Szász elmondta azt is, hogy a jelenleg a bankoknál lévő igények 295,4 milliárd hitel visszafizetésére vonatkoznak. A több mint 43 ezer ügyfél végtörlesztése 71 milliárd veszteséget jelent a bankrendszernek.