A Facebookon tagadja lemondását Berlusconi

Silvio Berlusconi
Vágólapra másolva!
Saját Facebook-oldalán tagadta hétfőn Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, hogy lemondásra készülne. Korábban a Foglio nevű konzervatív lap szerkesztője, a Berlusconi egy korábbi kormányában miniszteri posztot betöltő Giuliano Ferrara írta azt az újság internetes oldalán, hogy a lemondás bejelentése "órák kérdése".
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány hétvégi olasz sajtóhírek szerint a bukás szélén áll, miután a mögötte álló parlamenti többségből állítólag több képviselő sem támogatja tovább, és kedden sorsdöntő szavazás következik a törvényhozásban. Az országban szigorú takarékossági intézkedésekre lenne szükség az adósságcsapda elkerüléséhez, az államkötvények hozama ugyanis ismét olyan szintre - bőven hat százalék fölé - emelkedett, amely a finanszírozás fenntarthatóságának határa.

A kormányfő lemondásáról szóló értesülést pártja, a PdL egyik szóvivője is alaptalannak nevezte. Médiacége, a Mediaset viszont elismerte, hogy Berlusconi Rómából Milánóba utazott, és együtt ebédelt a Mediaset elnökével és alelnökével (utóbbi a fia, Piersilvio Berlusconi), valamint a családi holdingot elnöklő lányával, Marinával. A Wall Street Journal amerikai üzleti lap (WSJ) szerint azért, hogy megbeszélje velük, benyújtsa-e lemondását.

Berlusconi egy vasárnapi nyilatkozatában árulóknak nevezte azokat a képvielőket, akik ezekben a válságos időkben hagyják el a kormánykoalíciót. A politikus korábban már számos, a közelgőhöz hasonló bizalmi szavazást sikerrel vett, de az olasz sajtó szerint most minden eddiginél kisebb az esélye a győzelemre. A WSJ szerint a piaci mozgásokból egyértelműen látszik, hogy a befektetők a távozásának örülnének: a lemondás hírére megugrottak a részvényárfolyamok.

Olaszország helyzete azért létfontosságú az eurózóna számára, mert ha esetleg ki kellene menteni, az övezet harmadik legnagyobb gazdaságaként más nagyságrendű áldozatot követelne, mint Görögország. A két állam helyzete egyébként nagyon különböző, az olasz GDP-arányos államadósság sokkal kisebb a görögnél, és az ország nem fizetésképtelen, de az állampapírpiac fejleményei azt mutatják, hogy a befektetők nem bíznak a költségvetési politikában.