Sértőnek tartják Dublinban az ír-görög párhuzamot

Vágólapra másolva!
A "példanélküli" megszorításoknak is köszönhető Michael Noonan szerint az, hogy két évvel ezelőtti nehéz helyzete után Írországot újra az egyik legjobban fejlődő uniós országnak lehet tekinteni. Az ír pénzügyminiszter szerint a megszorítások hozta fejlődés nem sikerülhetett volna az ír társadalom támogatása nélkül. 
Vágólapra másolva!

Sérti az ír nemzeti érdekeket, ha összekeverik Írország és Görögország problémáit, erről az ír pénzügymininszter Michael Noonan beszélt az Alapblog.hu pénzügyi portálnak adott interjújában. Noonant abból az apropóból kérdezte meg a weboldal, hogy két évvel ezelőtt még az ír bankok feltőkésítése miatt kellett megkongatni a vészharangokat, most azonban már a remek ír növekedési kilátásokról beszélnek a szakértők.

Noonan szerint a remek kilátások részben annak köszönhetőek, hogy példanélküli megszorításokat hajtottak végre Írországban. 2009-2010-ben, kevesebb, mint két esztendő alatt 6 százalékkal csökkentek a jövedelmek Írországban, miközben azok az euró övezet egészében átlagosan 4 százalékkal növekedtek. Ezáltal az ír gyógyszeripar, a software fejlesztés, a pénzügyi és egyéb üzleti szolgáltatások, valamint az élelmiszeripar megint nagyon versenyképessé vált - mondta Noonan.

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy a társadalom támogatása nélkül nem lehetett volna végrehajtani a reformokat. Mint mondta, "az ír társadalom a jelek szerint érett a demokráciára", mert képtelenség konszenzus nélkül olyan problémákat megoldani, hogy a munkaképes lakossága 15 százaléka még mindig munkanélküli.

Noonan szerint Írország valószínűleg még így sem lesz képes elérni a tervezett 2,5 százalékos GDP-növekedést jövőre, jelenleg a kormány 1,5 százalékos növekedéssel számol. A rendszeresen fel-feltűnő összehasonlításokról a görög helyzet, és a két évvel ezelőtti ír helyzet között Noonan elmondta, hogy nem lenne szabad ugyanazon a lapon említeni a kettőt. Mint mondta, Görögországban maga az állam került csődhelyzetbe, míg korábban Írországban csak "a hitelezési buborék kipukkanása nyomán a tönkremenetel szélére került ír bankokat kellett szanálni".

Noonan szerint Írország az euróövezet tagjai közül szinte egyedüliként tudja gazdasági növekedés felmutatásával kezelni az adósságproblémáit, visszafizetni az IMF-től és az Európai Uniótól bankrendszerének szanálására kapott támogatásokat. Ennek keretében négy év alatt több, mint nyolcmilliárd euróval csökkenti az állami kiadásokat és mintegy ötmilliárd eurót szed be adónövelésekből.