Biztosítás.hu: Nagyüzem volt az első héten, harmadával nőtt a váltók száma

Vágólapra másolva!
Az idei kampány újdonságának számító gyorshajtás-biztosítás növelheti az autósok kötelező kampány iránti érdeklődését - derül ki a Biztosítás.hu internetes alkusz friss elemzéséből. A cég szerint a gyorshajtás-biztosítás akkor lesz tartósan része a hazai biztosítási kínálatnak, ha nem kizárólag azok kötik meg, akik biztosan átlépik majd a sebességhatárokat.
Vágólapra másolva!

Idén is komoly verseny alakult ki a biztosítók között az ügyfelek kötelező biztosítási szerződéseiért. Ez 13 ezer forint alatti kötelező biztosítási átlagdíjakat eredményez, amit az autósok ki is használnak. A Biztosítás.hu internetes alkusz oldalán az első héten közel harminc százalékkal többen váltottak olcsóbb kötelezőre, mint az előző év hasonló időszakában. A váltók kilencven százalékánál a fő motivációt az idén elérhető tízezer forintos átlagos megtakarítás jelentette, sokan vannak azonban, akiknél a biztosítók által rendkívül olcsón kínált kiegészítők is célba találtak.

A már néhány ezer forintért megvehető casco biztosítások mellett idén a gyorshajtás-biztosítás a kampány újdonsága. A 30 ezer forintos bírságot évi egy alkalommal átvállaló biztosítás mindössze négyezer forintos átlagáron vásárolható meg. A kiszabott bírságok összege meghaladja a 15 milliárd forintot, ennek ellenére újabb biztosítók fontolgatják, hogy beszállnak a gyorshajtás-biztosítások piacára. A biztosítás elsősorban a szabálykövető és a sebességhatárt nem szándékosan átlépő autósok számára lehet segítség, de valószínűleg javítani fogja a bírságok megfizetésének arányát is, amelyek összege a 2008-ban bevezetett zéró tolerancia óta évről évre dinamikusan növekszik. Az autósok 2009-ben és 2010-ben is rekordméretű bírságokat fizettek be, amelyek mértéke az idén akár a 20 milliárd forintot is elérheti.

Gyorshajtások száma és bírságbevétel alakulása az elmúlt években

Év

Gyorshajtók száma

Beszedett bírság

2004

245 ezer

1,1 milliárd forint

2005

290 ezer

1,3 milliárd forint

2006

250 ezer

1,2 milliárd forint

2007

260 ezer

1,3 milliárd forint

Zéró tolerancia bevezetése 2008

2009

377 ezer

13,8 milliárd forint

2010

627 ezer

15,5 milliárd forint

Forrás: Biztosítás.hu

Az idei év első nyolc hónapjában kiszabott bírságok az autósok 15 százalékát (minden hatodik gépjárművezetőt) érintették, így a biztosítók nem kis piacra lelhetnek a bírságtól tartó autósok körében. Azt nem lehet tudni, hogy a biztosítók - a rekordbírságokat szemlélve - meddig látnak üzletet a gyorshajtások esetére szóló biztosítások értékesítésében, mint ahogy azt sem, hogy végül hány autós cseréli majd le a kötelezőjét idén novemberben. Egyelőre azonban úgy látszik a biztosítók tartják a rendkívül olcsó díjakat, és vállalhatónak ítélik a gyorshajtási kockázatot is. A Biztosítás.hu szerint a gyorshajtás-biztosítás akkor lesz tartósan része a hazai biztosítási kínálatnak, ha nem kizárólag azok kötik meg, akik biztosan átlépik majd a sebességhatárokat.

A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.