Zuhanás az amerikai tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Valamennyi fontos amerikai tőzsdeindex több mint 3 százalékkal gyengült a szerdai kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Jelentős eladói nyomás alakult ki az amerikai tőzsdéken szerdán: a harminc vezető amerikai részvény teljesítményét jelző Dow Jones Industrial Average 3,2 százalékkal gyengült, a félezer papír mozgását követő S&P 500 3,7, a technológiai ágazat indexe, a Nasdaq pedig 3,9 százalékos veszteséget könyvelhetett el.

A jelentős esés az olasz válsággal kapcsolatos, az európai tőzsdéket és a magyar tőzsdeindexet is gyengítő befektetői aggodalmakkal magyarázható. A BUX alig három százalék alatti veszteséget produkált, az OTP részvénye bukta a legnagyobbat a pesti részvénypiacon, a bankpapír árfolyama majdnem 7 százalékkal csökkent.

A londoni tőzsde indexe, a FTSE 2, a frankfurti DAX és a párizsi CAC egyaránt 2,2 százalékkal került lejjebb szerdán. A Silvio Berlusconi olasz kormányfő közelgő lemondásáról szóló hír nyomán reggel még emelkedéssel nyitó piacok hangulata délelőtt tíz óra körül romlott el, miután a tízéves olasz állampapírok hozama az elmúlt napok trendjét folytatva tovább nőtt. Késő délutánra a hozamszint meghaladta a 7 százalékot, ami egyet jelent a hosszú távon fenntarthatatlan finanszírozással.