Egyszerre kell szembenéznie minden vádponttal a volt horvát kormányfőnek

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Zágrábban a háborús nyerészkedéssel és kenőpénz elfogadásával vádolt Ivo Sanader pere. A volt horvát kormányfő a vád szerint a Mol vezérigazgatójától is fogadott el kenőpénzt.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött csütörtökön Ivo Sanader pere a zágrábi megyei bíróságon, ahol a volt horvát miniszterelnök tagadta, hogy elkövette az egyesített vádiratban terhére rótt bűncselekményeket: a háborús nyerészkedést, és kenőpénz elfogadását az osztrák Hypo Alpe Adria banktól, illetve Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától. Az ügyészség kérésére a törvényszéki tanács egyesítette a volt miniszterelnök ellen folytatott két jogi eljárást, és ez ellen nem volt kifogása a védelemnek sem.

A csütörtökön megkezdődött perben Ivo Sanadert háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol főnökétől és cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött. A Mol visszautasította a céget, illetve a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót ért gyanúsításokat. A volt horvát miniszterelnök pere két hete kezdődött volna, de Ivo Sanader rossz egészségi állapota miatt elhalasztották.