Újra Papademoszt emlegetik a görög átmeneti kormány vezetőjeként

Vágólapra másolva!
Egy kormánytisztviselő szerint Lukasz Papademosz kinevezéséről tárgyalt az ellenzék vezetőjével a még hivatalban lévő Jeórjiosz Papandreu. Csütörtök reggel újra összeülnek a pártvezetők, szerda este még Filiposz Pecalnikosz tűnt az esélyesnek az átmeneti kormány vezetésére.
Vágólapra másolva!

Lukasz Papademosznak a tervezett görög nemzeti egységkormány élére történő kinevezéséről tárgyalt szerda este Jeórjiosz Papandreu még hivatalban lévő miniszterelnök és Antonisz Szamarasz konzervatív ellenzéki vezető - közölte egy kormánytisztviselő. Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott mentőcsomag ratifikálása lenne, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A neve elhallgatását kérő tisztviselő a Reuters brit hírügynökségnek elmondta: Papandreu arról tájékoztatta Szamaraszt, hogy elfogadta a Papademosz által a kinevezéshez szabott feltételeket. Egyúttal arra biztatta az ellenzéki vezért, hogy lépjen kapcsolatba Papademosszal, az Európai Központi Bank egykori alelnökével.

Papademosz korábban azt kérte, hogy a görög szocialisták és a konzervatívok is írásban biztosítsák támogatásukról a Görögország megsegítésére összeállított 130 milliárd eurós mentőterv feltételéül szabott intézkedéseket - ahogyan azt az Európai Unió is kéri.

Papandreu a görög nemzethez intézett szerda esti beszédében bejelentette, elvi megállapodás született az ellenzékkel az új, koalíciós kormányról, de ennek vezetőjéről a jelek szerint továbbra sincs egyezség. A szocialista párt és az ellenzéki Új Demokrácia vezető köreiben is állítólag az a vélemény fogalmazódott meg, hogy Filiposz Pecalnikosz parlamenti elnök legyen az egységkormány feje. Korábban viszont sokan Papademoszt látták a legesélyesebb jelöltnek.

Karolosz Papuliasz államfő irodájának közlése szerint csütörtök reggel összeülnek a pártvezetők, de megfigyelők kételyüknek adtak hangot: a gyorsan változó körülmények a találkozó elhalasztásához vezethetnek, sőt még az is megtörténhet, hogy lefújják azt.