Rontott a magyar adósosztályzat kilátásán a Fitch

Vágólapra másolva!
Az egyik hitelminősítőnél közelebb került a leminősítéshez Magyarország. A Fitch Ratings egyelőre megerősítette a magyar adósosztályzatot, a kilátását viszont negatívra változtatta, egyebek mellett a végtörlesztéssel és a gyenge növekedési kilátásokkal indokolva a döntést. A kormány nem ért egyet a helyzetértékeléssel.
Vágólapra másolva!

Megerősítette a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Magyarország adósosztályzatát, annak kilátását ugyanakkor stabilról negatívra rontotta - derül ki a cég honlapján elérhető pénteki közleményből.

Ez azt jelenti, hogy a három nagy hitelminősítő közül egynél Magyarország elkerülte a leminősítést, megnőtt ugyanakkor az esélye annak, hogy egy következő felülvizsgálatnál a Fitch rontani fog az osztályzaton. Egy ilyen lépés azért lenne nagyon kedvezőtlen, mert a magyar adósbesorolás jelenleg mindhárom hitelminősítőnél eggyel van a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategória felett. Ha lejjebb kerül, feltehetően nehezebbé válik az ország finanszírozása.

A másik két hitelminítőnél, a Standard & Poor'snál és a Moody'snál a magyar osztályzat kilátása eddig is negatív volt. A piacokon hetek óta terjed a pletyka, hogy küszöbön áll a leminősítés.

Sokat romlott a növekedés

A Fitch közleményében több körülménnyel indokolja a kilátásrontást, többek között azzal, hogy Magyarország különösen kitett az eurózóna romló gazdasági körülményeinek nyitott gazdasága, nyugat-európai tulajdonú bankszektora és magas külső és államadóssága miatt. A közlemény szerint több kormányzati intézkedés és a végtörlesztés megrengette a befektetők bizalmát, amelytől leginkább függ egy ország középtávú finanszírozhatósága.

A Fitch kiemeli továbbá, hogy jelentősen romlottak az eurózóna és így Magyarország növekedési kilátásai. Az Európai Bizottság csütörtöki előrejelzéséhez hasonlóan a magyar GDP 0,5 százalékos növekedését valószínűsíti 2012-re (júniusban még 3,2 százalékos gazdasági növekedést jósolt a cég).

A közlemény emlékeztet rá, hogy az országnak 2012-ben 4,6 milliárd, a rá következő két évben pedig 5 és 5,6 milliárd euró lejáró adósságot kell visszafizetnie. A jegybank 1,6 milliárd eurós devizatartaléka "mérsékelt" puffer a kockázatokkal szemben - vélik a Fitch elemzői.

A gyenge növekedési kilátások, valamint a kormány strukturális intézkedéseinek végrehajtását érintő bizonytalanságok miatt a Fitch úgy látja, hogy a kormány jövő évi 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcélja nem teljesül, ehelyett a költségvetés hiánya a GDP 3,3 százalékának felel majd meg 2012-ben.

Káros a végtörlesztés

A 2011-ben tapasztalt forintgyengülés (a forint az euróval és a svájci frankkal szemben is 13-14 százalékkal értékelődött le) további súlyos terheket ró a magánszektor és az állami szektor adósságának visszafizetésére. A Fitch szerint a svájci frank alapú hitelek leépítésére tett kormányzati lépések meglehetősen rossz hatékonyságúnak bizonyultak és számos káros következménnyel járnak. A kedvezményes végtörlesztési lehetőséggel az adósok 20-25 százalékánál többen valószínűleg nem tudnak élni a Fitch megítélése szerint, a hitelpiac ugyanis beszűkült és nincs kellő megtakarítása sem az adósoknak.

Ennek ellenére a végtörlesztés tovább gyengíti a forintot és rontja a bankok mérlegét, amit már eleve sújt a különadó, a nem-teljesítő hitelek emelkedő aránya, valamint az évek óta döcögő gazdasági aktivitás.

Bár a bankrendszer átlagos tőkemegfelelési mutatója (a Tier1 ráta) 2011 szeptemberében 10,9 százalékos, elfogadható szinten állt, már több bank veszteséges és az anyabankjától tőkepótlásra szorul a jövőben, állapítja meg a Fitch. A jelentés hozzáteszi, hogy a külföldi anyabankok valószínűleg visszafogják magyarországi kitettségüket és a hitelezés is tovább szűkül.

A politikai stabilitás előny

Magyarország fundamentális erősségei ugyanakkor változatlanul megvannak, állapítja meg a Fitch, a politikai stabilitást és a gazdaság sokszínűségét említve. Szintén pozitív, hogy a folyó fizetési mérleg többletet mutat.

A potenciális külföldi beruházásokról a Fitch úgy fogalmaz, hogy a befektetők láthatóan halogatják a döntéseiket vagy más országok mellett döntenek, miután a magyar kormány lépései rontották az üzleti hangulatot.

"Magyarország ki van téve a pénzügyi instabilitásnak és az eurózóna recessziójának. A korábbinál sokkal rosszabb növekedési kilátások, a magánszektor tőkekivonása, a bankszektor problémái, a kockázati prémium emelkedése vagy a költségvetés kiadási oldalán jelentkező nyomás a jövőben esetleg leminősítéhez vezethet" - emeli ki a Fitch. Ezzel ellenkező következménnyel járhat az, ha a kormány tartja a deficitcélokat, egészséges növekedést tud elérni, elindítja a strukturális reformokat és csökkenti a külső adósságrátát. "Ezek a tényezők pozitív hitelminősítési lépéshez vezethetnek" - áll a jelentés végén.

Az NGM nem ért egyet

"Nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanis tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság" - közölte a kilátásrontásra reagálva a tárca.

"A Fitch Ratings állításával ellentétben Magyarország 2012-ben tartani fogja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt. Erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket az Európai Bizottság is elismerte idei őszi prognózisában" - áll az NGM közleményében.

Az NGM azt is hangsúlyozza, hogy "a hitelminősítő aggodalmával ellentétben, ami az ország devizakitettségét illeti, a kormány szerint a végtörlesztés - amellett, hogy valódi segítséget jelent a devizahitellel terhelt családoknak - csökkenti az ország sérülékenységét és a bankrendszer külső sokkoknak való kitettségét."

"A kormány biztos abban, hogy a jövő év elején, amikor ismertek lesznek az idei költségvetési egyenlegre és a végtörlesztésre vonatkozó végleges adatok, ezek birtokában a Fitch Ratings is felülvizsgálja jelenlegi, túlzottan pesszimista értékelését, és a jelentése utolsó részében leírt módon véleményét pozitív irányban módosítja" - zárul a közlemény.