Negatív megfigyelés alá vette Magyarországot az S&P

hitelminősítő, Standard & Poor's, Standard and Poor's
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint "kiszámíthatatlanabbá" vált a magyarországi gazdaságpolitikai környezet, és ennek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.
Vágólapra másolva!

Az európai és az amerikai piaci zárások után a Standard & Poor's negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű osztályzatait.

A hitelminősítő szombat hajnali elemzése szerint a különböző szolgáltatási szektorokra bevezetett átmeneti adók rövid távon korlátozhatják a beruházásokat és a munkahelyteremtést Magyarországon, a devizaalapú háztartási jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztésének lehetővé tétele pedig tovább csökkentheti a gazdaság hitelellátását. Ezek az intézkedések korlátozzák a növekedési kilátásokat, veszélybe sodorhatják a kormány költségvetési célkitűzéseit, és akadályozhatják az államadósság tartós csökkenését - áll a hitelminősítő elemzésében.

Az S&P elemzése szerint a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt "kiszámíthatatlanabbá" vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

A Standard & Poor's elemzése szerint a kockázatokat tovább erősíti a magyar alkotmányban és egyes független intézmények - például a Költségvetési Tanács - működésében végrehajtott változtatások. A hitelminősítő szerint ennek valószínűleg negatív hatása lesz a költségvetési tervezésre és a beruházási aktivitásra, és az S&P azzal számol, hogy ez továbbra is rontja Magyarország középtávú növekedési kilátásait.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot.

A magyar besorolásokra a Moody's - és a pénteki kilátásrontás óta - a Fitch Ratings is negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor's által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.