MNB: Több mint negyedbillió forintért kértek eurót a bankok a végtörlesztéshez

Vágólapra másolva!
Október végéig a jegybank közel 70 milliárd forintot fizetett ki a bankoknak a végtörlesztési program keretében.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank október 3-án tartotta első, a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tenderét, és ezt még három további alkalom követte októberben. Simor András jegybankelnök szeptember végén jelentette be, hogy az MNB a devizatartalék terhére a végtörlesztéshez szükséges összeget igény esetén a bankok rendelkezésére bocsátja.

A jegybank ezen az októberi négy tenderen összesen 890 millió euró - 262 milliárd forint - értékben fogadott el ajánlatokat, és ebből a hónap végéig, a végtörlesztések megvalósulásával párhuzamosan 235 millió eurót - 69 milliárd forintot - fizettek ki. Az MNB közleménye szerint ez az összeg önmagában csökkentette a külföldiekkel szembeni követelések állományát és szűkítette a bankrendszer likviditását.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a múlt héten ismertette az addig feldolgozott végtörlesztési adatokat. Szász Károly, a szervezet elnöke közölte, a devizaalapú hitelek végtörlesztésének lehetőségét összesen több mint 23 ezren vették igénybe az első három hétben: ez 133,8 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankrendszernek pedig 33,4 milliárd forint veszteséget okozott. Az érintett időszakban ezen felül több mint 43 ezren igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre.