Kibírja a költségvetés a gyenge növekedést az NGM államtitkára szerint

Vágólapra másolva!
Nátrán Roland szerint a kormány felkészült azokra az esetlegesen bekövetkező külső sokkokra, amelyek az eurózóna válságából következnek, és a 2012-re várt 1,5 százalékos gazdasági növekedésnél kisebb GDP-bővülés mellett is tartani tudja a 2,5 százalékos hiánycélt.
Vágólapra másolva!

Bár az Európai Bizottság 0,5 százalékos GDP-növekedést jelzett a múlt csütörtökön Magyarországnak, a beépített tartalékok révén a kormány a 2012-re várt 1,5 százalékos gazdasági növekedésnél kisebb GDP-bővülés mellett is tartani tudja a 2,5 százalékos hiánycélt - jelentette ki Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyi politikáért felelős helyettes államtitkára.

Szeptember végén, a költségvetési tervezet alapjául szolgáló 2012. évi, 1,5 százalékos növekedési prognózis -, amely az akkor rendelkezésre álló információkra épült - kora ősszel még konzervatívnak volt minősíthető, de az esetleges negatív kockázatokra már akkor felkészült a kormány - mondta az NGM helyettes államtitkára. Arra a felvetésre, ha a növekedés elmarad az 1,5 százaléktól, és a Brüsszel által prognosztizált 0,5 százalékra csökken, akkor vajon tartható-e a jövő évi GDP-arányosan 3 százalék alatti államháztartási hiány, Nátrán Roland igennel felelt.

Véleménye szerint a kormány felkészült azokra az esetlegesen bekövetkező külső sokkokra, amelyek az eurózóna válságából következnek, és amelyek miatt a növekedés húzóerejének számító exportpiacok is szűkülnek. A kockázatok kezelésére a kormány a GDP egy százalékának megfelelő, 300 milliárd forintos tartalékot épített be a 2012-es költségvetési törvényjavaslatba, amely a vártnál kisebb növekedés esetén is biztosítja a három százalék alatti hiánycél teljesítését - közölte a helyettes államtitkár.

Nátrán Roland jelezte, hogy a Brüsszelnek legkésőbb decemberben elküldendő következő konvergenciaprogramban lehetősége nyílik a kormánynak arra, hogy hivatalosan is módosítsa a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist, de a 3 százalék alatti államháztartási hiány akkor is tartható a beépített tartalékok révén.