Leminősítik Magyarországot az iparkamara elnöke szerint

Parragh László; Orbán Viktor; Matolcsy György, Alakuló ülését tartja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) a Parlament Vadásztermében
Vágólapra másolva!
Külföldön gyakran emlegetik, hogy nem tetszik a magyar gazdaságpolitika Parragh László kamaraelnök szerint, aki arra számít, hogy a hitelminősítők le fogják rontani a magyar adósbesorolást. Parragh a Magyar Televízióban arról is beszélt, hogy örül az eva megtartásának, de sokallja a 40 százalékos kulcs ötletét.
Vágólapra másolva!

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a makrogazdasági adataink minimálisan, de javulnak, ennek ellenére azt mondta a köztévé Ma reggel című adásában, határozottan arra számít, hogy le fogják minősíteni Magyarországot a hitelminősítők.

Az MKIK elnöke szerint külföldi gazdasági szereplőknek nem tetszik a magyar gazdaságpolitika. Azt mondta, vacsoráknál, konferenciák szünetében megfogalmazzák, hogy az a gazdaságpolitika, amit Magyarország folytat, az, hogy jövedelmeket csoportosít át egyes érdekcsoportok között, az nem tetszik, és ezt meg fogják torolni. Ezzel egyébként nem ritkán nyíltan meg is fenyegetnek bennünket, erről nem árt, ha tudunk - mondta Parragh.

A mostani felállás szerint az állam finanszírozni tudja magát - mondta Parragh arra utalva, hogy hétfőn háromszoros túljegyzés mellett sikerült a kötvényaukció, pedig az elmúlt hetekben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) többször inkább nem fogadta el az ajánlatokat túl drága finanszírozás miatt. A kamaraelnök szerint bár most biztosított az állam finanszírozása, nem látni előre, hogy később mi lesz a piacon.

Megtörténhet, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) kell fordulni segítségért, de az IMF hitele nem feltétlenül olcsóbb a piaci finanszírozásnál, mert az ország teherbíró képességéhez igazítja a kamatait. Nem volt olcsó az IMF-hitel - mondta a 2008-ban felvett kölcsönről Parragh. Rendkívül szenzitív (érzékeny) a piac - mondta, ezért nem látni, hogy Magyarország képes lesz-e a piacról finanszírozni magát.

A jövő évi növekedést is csak tippelni lehet szerinte, -2 és +1,5 is lehet a jövő évi GDP-változás, a költségvetésben azonban jelentős tartalékok vannak. Ugyanakkor elmondta, hogy "komoly recessziós félelmei" vannak.

A kormány és a kormánypárti frakciók kompromisszuma szerint egy évig maradna az egyszerűsített vállalkozói adó, de a mértéke 40 százalékra emelkedne. Parragh erről azt mondta: határozottan kiálltunk az eva fenntartása és az átmeneti szakasz mellett, de a 40 százalék sok. Szerinte ez erős nyomás az eva visszaszorítására, amit nem tartott helyesnek. Az MKIK elnöke szerint ugyanakkor sokkal radikálisabban kéne végigvinni a bürokrácia-csökkentő programot.